Svensk Orientering logotyp
09.07.2018

Tuff start för landslaget på JVM

Orientering
De svenska löparna var ganska långt från medaljerna när JVM i Ungern inleddes med långdistans. Debutanten Johanna Börjesson Eriksson blev bästa svenska. "Jag försökte njuta så mycket som möjligt genom hela loppet", säger hon.

Det ville inte riktigt gå Sveriges väg när JVM i orientering inleddes under måndagen. Den ovanligt långa långdistansen i ungerska Kiskunhalas, några mil söder om värdstaden Kecskemét, blev en tuff utmaning för hela den blågula truppen. På killsidan tog sig endast Kåres Isac von Krusenstierna (åtta) in bland de tio främsta medan Johanna Börjesson Eriksson klarade sig bäst av tjejerna med sin tjugondeplats.

Trots att medaljerna var långt borta kände Börjesson Eriksson ingen besvikelse efter tävlingen.

– För det första är jag väldigt glad över att vara här och att jag får vara med om den här upplevelsen. Jag försökte njuta så mycket som möjligt genom hela loppet. När orienteringen flöt på både i början och slutet kändes det skitbra. Då kan man inte göra annat än att le, säger hon.

Du var bäst av svenskorna i din JVM-debut. Vad tänker du om det?

– När man åker i väg så här med Sverige blir det ju att man hejar på Sverige och vill att det ska gå bra för dem i laget. Sedan är det såklart roligt att vara bäst av dem. Det går inte att säga något annat om det, haha.

Tävlingsdagen började i en temperatur runt 20-gradersstrecket och med ganska milda vindar. Efterhand blev det dock varmare och en växthusliknande fukt la sig över tävlingsområdet.

– Många av killarna kände sig trötta på slutet. Det beror antagligen på värmen. Kroknar man fysiskt blir det dessutom jobbigt att hålla i orienteringen, konstaterar svenske ledaren Mats Troeng.

Trötthet och missar ställde till det i en svår terräng. Några som klarade sig riktigt bra var dock storfavoriten Simona Aebersold, Schweiz, som vann tjejernas lopp med en marginal på fem minuter, och Kasper Fosser, Norge, som var snabbast av killarna.

Imorgon fortsätter JVM med sprint inne i Kecskemét.

Resultat, JVM 2018 i Ungern, Långdistans, 9 juli
W20
1) Simona Aebersold, Schweiz, 54.37, 2) Zsofia Sárközy, Ungern, +5.03, 3) Tereza Janosikova, Tjeckien, +5.56.
Svenska placeringar:
20) Johanna Börjesson Eriksson, +12.44, 28) Hanna Hugosson, +14.23, 34) Alva Sonesson, +15.50, 35) Vilma von Krusenstierna, +16.09, 49) Sanna Fasth, +17.55, 75) Ella Olsson, +22.44.

M20
1) Kasper Fosser, Norge, 69.25, 2) Mathieu Perrin, Frankrike, +4.21, 3) Daniel Vandas, Tjeckien, +5.37.
Svenska placeringar:
8) Isac von Krusenstierna, +7.13, 11) Simon Imark, +7.28, 48) Axel Granqvist, +15.30, 60) Henrik Johannesson, +17.36, 73) Viktor Svensk, +21.01, -) Jesper Svensk, Ej godkänd.

Här finns samtliga resultat.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter