Svensk Orientering logotyp
21.11.2018

Turerna kring PreO i O-Ringen

Precisionsorientering
För alla PreO kollegors kännedom kommer här min, Owe Fredholms, historiesammanfattning.

I ett tidigt skede, för ett par år sedan, kontaktades jag av Generalsekreteraren för O-Ringen i Norrköping 2019. Vi träffades i Norrköping och han bad om synpunkter hur man skulle arrangera PreO på O-Ringen 2019. Någon tid senare kontaktade även tävlingsledaren mig och vi träffades också i Norrköping för en motsvarande diskussion.

I båda sammanhangen lämnade jag följande råd. Kontakta så fort som möjligt tänkbara funktionärer, i första hand en tävlingsledare och banläggare. Tävlingsledare för PreO behöver inga specialkunskaper utan det klarar en van tävlingsledare från orientering galant.

För banläggarna bör man ta några med vana från PreO-banläggning och dessutom kan man utbilda orienterare med vana från banläggning. Jag nämnde också ett antal personer som var lämpliga att kontakta från arrangörsklubbarna.

Jag erbjöd också att arrangera banläggarutbildning precis som gjordes inför O-Ringen i Borås och där utfallet blev mycket bra. Jag erbjöd också att vi från PreO orienterarna lovade att stötta upp och hjälpa de rekryterade. Också det på samma sätt som i Borås.

Efter en tid ringde tävlingsledaren mig och sa att han inte fått tag på någon förutom en som var beredd att hjälpa till men inte ta något eget ansvar. Åter igen kom frågan om inte jag kunde skaffa någon/några banläggare. På stående fot lovade jag att jag och min hustru Eva tar hand om en etapp. Jag kontaktade därefter en PreO kamrat som lovade att fixa banläggningen på två etapper. Han skulle då få hjälp av den ende som tävlingsledaren fått ett OK från. I övrigt vet jag att några av de personer jag tipsat om inte ens hade blivit kontaktade.

Vi banläggare som lovat ta hand om tre etapper började vårt rek-arbete. Vi lovade också att stötta de personer som tävlingsledaren själv nu skulle få tag i. Inget hände.

Under våren 2018 kom så ett besked att det endast skulle bli tre etapper PreO 2019 och 2020.
Noteras skall att ingen ansvarig eller inblandad i detta beslut hade på något sätt tagit kontakt med undertecknad eller någon annan i SOFTs PreO grupp. Där inkluderar jag ledningen för O-Ringen 2019, SOFTs styrelseordförande, SOFTs förbundschef, O-Ringens VD eller O-Ringens tävlingsansvarige.

Beslutet kom således helt utan förvarning och utan någon motivering. Det var också osäkert var/när hur beslutet hade fattats. Enligt långt senare info lär beslutet ha fattats på O-Ringens bolagsstämma under våren 2018. Hur förslaget var framlagt och motiveringen är fortfarande okänt för mig.

Jag hade emellertid på försommaren anledning att kontakta SOFTs nye styrelseordförande Inge Blomberg för att i första hand diskutera hur kontakterna mellan honom och mig skulle hanteras vad gäller frågor inom IOF och mitt agerande i IOFs Council. Jag träffade Inge och Susanne i Stockholm den 23 april och hade ett bra samtal om IOF och också om O-Ringen. Inge var förvånad om beslutet om 3 dagar för PreO men hade ingen kännedom om det hela. Spontant sa han att det borde vara fem etapper på ett O-Ringen men att han skulle ta reda på fakta.

Jag träffade sedan Inge och Susanne i Riga i samband med VM i Lettland. Vi diskuterade då åter O-Ringen, och jag framförde att det fanns banläggare för fem etapper såväl i Kolmården som i Uppsala. Vi diskuterade också en utredning i IOF om TrailO som skall startas under hösten och om möjligheterna att starta en utredning i Sverige hur vi skall få fart på PreO i hela landet. Inge avslutade mötet med att han kommer att ta upp frågan om tre eller fem etapper på SOFTs styrelsemöte den 9 september.

Vid styrelsemöte i SOFT den 9/9 beslutades att inte ändra beslutet som togs på O-Ringens bolagsstämma i våras att gå ner på 3 etapper. Jag fick beskedet om detta via mail torsdag den 20/9. Jag beslutade då att kalla till ett stormöte med landslaget och alla övriga deltagare på den nordiska landskampen i Danmark den helgen. På lördag kväll hade vi stormötet med ca 20 deltagare. Jag redogjorde för läget och höll sedan i princip tyst för att inte påverka diskussionen.

Efter ca 2h diskussion kom deltagarna överens om följande ställningstagande: Tre etapper är inget acceptabelt alternativ, O-Ringen skall ha antingen fem etapper eller ingen alls.

Det beslutet meddelade jag SOFT:s ordförande via mail tisdag 25/9. Det dröjde några dagar då jag fick en förfrågan att vi skulle träffas, vilket jag naturligtvis accepterade. Jag, Inge och Susanne träffades i Prag i samband med IOFs General Assembly. Båda parter beklagade den uppkomna situationen men ingen är beredd att ändra sig.

Där står vi nu. Vid stormötet i Danmark var det också ett krav att delar av SOFTs styrelsen skall komma på PreO-konferensen i januari. Inge och Susanne har accepterat det och kommer till Örebro den 26 januari.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter