Svensk Orientering logotyp
16.08.2019

TV+TEXT: VM-silver till "jättenöjd" Bergman - Svensk en sekund från bronset

Orientering
För två dagar sedan, efter en misslyckad långdistans, var Gustav Bergman sugen på att lämna VM i Norge. Under fredagen vann han ett VM-silver i medeldistans - en andraplats som kändes som en seger. "Jag är jättenöjd!"

 

Precis som på damsidan ett par timmar tidigare (läs HÄR om Tove Alexanderssons seger) blev även herrarnas medeldistans en mycket dramatisk historia. Och den här gången var det Norge som drog det längsta strået, när Olav Lundanes bärgade andra guldet på detta hemma-VM.

Gustav Bergman, som startade två minuter före Lundanes, gick i mål på bästa tid och fick sedan stå och vänta för att se hur långt det skulle räcka. Efter en stark forcering på slutet segrade norrmannen med elva sekunders marginal. Trea blev Lundanes landsman Magne Dæhli som var 29 sekunder från segern, och som besegrade loppets fyra, Emil Svensk, med en ynka sekund.

Bergman visade inga tecken på besvikelse när resultatet stod klart. Istället bjöd han på ett stort silverleende.

- Det var en väldigt tuff dag i onsdags och det kändes ganska hopplöst efter att jag gått i mål. Men analysen lite senare visade att det kanske inte var så hopplöst fysiskt dåligt som jag trodde. Det kändes inte bättre i dag, men det var lite kortare, så det var skönt (skratt).

- Jag är jättenöjd. Det är klart att elva sekunder kan jag hitta på några ställen men det kan ju säkert Olav också. Jag har gjort ett väldigt bra lopp tekniskt.

Hur var det att vänta efter målgång?

- Det är klart att det var lite nervöst. Samtidigt var jag väldigt nöjd med silvret så det var ändå härligt.

Emil Svensk, som alltså var en ynka sekund från ett VM-brons, var nöjd med sitt lopp men grämde sig såklart över placeringen.

- Det är riktigt tråkigt att det var en sekund alltså. Riktigt kasst, säger Svensk.

 

Under lördagen avslutas VM i Östfold med stafetter. Sverige ställer upp med följande lag (i löpordning):

Damer: Lina Strand - Tove Alexandersson - Karolin Ohlsson.
Herrar: Johan Runesson - Emil Svensk - Gustav Bergman.

Resultat, VM, medeldistans

Herrar
1) Olav Lundanes, Norge, 34.18, 2) Gustav Bergman, Sverige, +0.11, 3) Magne Dæhli, Norge, +0.29. Övriga svenska placeringar: 4) Emil Svensk, +0.30, 22) Martin Regborn, +4.44.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter