Svensk Orientering logotyp
08.01.2019

Världsmästare Nordbergs landslagskarriär över: "Motivationen saknas"

Skidorientering
Med drygt två månader kvar till hemma-VM har han vacklat klart. Ulrik Nordberg, regerande världsmästare i sprint, har bestämt sig för att lägga ner skidorienteringskarriären. "Motivationen saknas", säger han.

Ulrik Nordberg har under flera år varit en av Sveriges allra främsta skidorienterare. Karriärens höjdpunkt var sprintguldet på VM i Krasnojarsk 2017.

Om drygt två månader, den 21 mars, avgörs VM-sprinten i Piteå, och till den tävlingen har Nordberg en friplats i egenskap av regerande världsmästare. Men nu, 25 år gammal, har han bestämt sig för att karriären är över.

- Jag har verkligen haft jättekul under mina år i skidorienteringslandslaget. Jag har utvecklats både som person och som idrottare. Men ett liv som elitidrottare är speciellt. Du får offra en del, samtidigt som du givetvis får mycket tillbaka både i upplevelser och genom de stora tävlingar som du får vara med på. Men jag känner att jag vill uppleva något annat. Jag älskar att träna, men motivationen att tävla finns inte på samma sätt som tidigare, sa Nordberg till Skogssport i höstas.

Han höll då fortfarande dörren öppen för ett sista framträdande i Blågult, på sprinten i hemma-VM. Men nu står det klart att det inte blir några mer lopp i landslagsdressen.

- Trots att det är lite jobbigt känns det bättre att sätta ner foten och säga att jag inte ska köra, istället för att fortsätta tänka att man kan ska köra. Motivationen saknas, säger Nordberg nu.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter