Vad är RIG/NIU?
RIG – Riksidrottsgymnasium
RIG har som målsättning att utbilda elever mot internationell elit och finns för orienteringslöpning i Göteborg, Eksjö, Hallsberg och Sandviken samt för skidorientering i Mora.
Riksidrottsgymnasierna beslutas för en treårsperiod av Skolverket, RF och SOFT. Antagning av elever görs av SOFT i samverkan med respektive RIG utifrån gällande kvoterat antal platser. Från och med höstterminen 2025 antas åtta elever i Eksjö och Sandviken, sex elever i Hallsberg, fyra elever i Göteborg och Mora.
RIG har riksrekrytering, vilket innebär att eleverna söker på likvärdiga premisser oavsett var de bor i landet och eleverna får inackorderingsstöd för att delfinansiera de ökade kostnader som uppkommer i samband med att en student flyttar hemifrån.
Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) ställer höga krav på utbildningen och vilka tränare som anställs. Årligen genomförs verksamhetsutvärderingar som både SOFT och RF tar del av vid möten med kommunen och skolans representanter. För att få vara ett RIG behöver orten uppfylla höga krav på träningsmiljön, boende, närhet till träningsterräng, support med medicinskt stöd, samt max åtta till tio elever/heltidsanställd tränare. Eleven kan förvänta sig en gedigen utbildning vad gäller träningslära, fysiologi, psykologi och näringslära. Eleven får dessutom en personligt ansvarig tränare som kontinuerligt följer upp och planerar elevens träning, samt är ett bollplank i alla vardagsfrågor som kan komma upp för en elev som nyss flyttat hemifrån.
NIU – nationell idrottsutbildning
NIU vänder sig till dig som har ambition att bli elitidrottare på nationell eller högre nivå och NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening. NIU finns i Eksjö, Falun (även MTBO), Göteborg, Haninge, Hallsberg, Jönköping, Mora (endast SkidO), Olofström, Sollentuna, Uppsala samt Älvsbyn (även SkidO).
NIU-gymnasierna beslutas för en fyraårsperiod av Skolverket och SOFT. Antagning av elever görs av SOFT i samverkan med respektive NIU utifrån gällande kvoterat antal platser. Från och med höstterminen 2025 antas tio elever i Olofström, Sollentuna och Uppsala, nio elever i Haninge, åtta elever i Jönköping, Falun (+ fyra MTBO), fyra elever i Göteborg, Hallsberg, Mora och Älvsbyn (+ fyra SkidO) samt tre elever i Eksjö.
NIU har lokalt och regionalt upptagningsområde. De tio NIU-certifierade skolorna är fördelade för att få en spridning av NIU över hela landet, med anpassning till hur antalet utövare är fördelade över landet. Om eleven inte bor på den aktuella NIU-orten så garanteras inte en förstahandsmottagning utan eleven blir mottagen i mån av plats. Anordnarkommun, det vill säga kommunen som har NIU och hemkommun, där eleven bor, kan via frivilligt samverkansavtal komma överens om och ge eleven rätten till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd. För att ta reda på vad som gäller i ett specifikt fall är det bäst är att höra med skolan man blir antagen till.
Eleven kan förvänta sig en gedigen utbildning vad gäller träningslära, fysiologi, psykologi och näringslära. SOFT ställer inga krav på t ex boende. Eleven får dock en personligt ansvarig tränare som kontinuerligt följer upp och planerar elevens träning, samt är ett bollplank i alla vardagsfrågor som kan komma upp för en elev som nyss flyttat hemifrån. För NIU gäller ca tolv elever/heltidsanställd tränare. Detta innebär att varje tränare har lite mindre tid per elev, men fortfarande så pass mycket tid att en elev på ett NIU i det närmaste kan vänta sig samma tränarstöd som på ett RIG.
Tillbaka till starten för information om Orienteringsgymnasium