Inspireras av Gävle OK:s hållbarhetspolicy

Allt började egentligen med klubbstugan, den i Hemlingbyskogen utanför Gävle där det mesta av klubbens verksamhet på hemmaplan sker.

Gävle Orienteringsklubb

Gävle OK var faktiskt riktigt bra på hållbarhet redan innan frågan om policy dök upp, men ingenting fanns dokumenterat. Det var styrelseledamot Ulrika Silver som kom på idén om att samla alla goda idéer och lösningar i en hållbarhetspolicy. I våras publicerades den på webbsidan.

– Ja, det började med klubbstugan, men även samåkning är viktigt för oss, så det finns också med i policyn, berättar klubbens ordförande, Nicolas Lavigne. Att samåka minskar våra utsläpp, men fyller också en annan viktig funktion: möjlighet för alla att delta i våra arrangemang.

Samåkande - en integrationsfråga

Genom att alltid kommunicera en samlingsplats när det är dags för tävlingar på annan ort säkerställer klubben att alla kommer med. De som har bil får sällskap i bilen och de som åker med swishar en bestämd summa. Skatteverket har tydliga riktlinjer på sin webbplats, så Gävle Orienteringsklubb har valt att hålla sig till dem för enkelhetens skull: sju kronor per mil och person för alla som är äldre än 16 år.

– Det får inte vara ett hinder att inte ha bil, berättar Nicolas. Hur lockar man då nya medlemmar till klubben? Därför måste det vara enkelt att åka kollektivt och när det inte går, så samåker vi. Inte ens till klubbstugan tar man sig enkelt med kollektivtrafik, så därför åker vi och hämtar upp folk på en samlingsplats, fortsätter han.

Hyra, dela och tänk kreativt

Orienteringssporten sliter hårt på kläder och skor, men barn hinner sällan sluta ut sin utrustning innan de har vuxit ur den. Gävle Orienteringsklubb försöker alltid lappa och laga det som går sönder, och uppmuntrar medlemmarna att sälja eller ge bort utrustning som de inte använder längre.

– Det finns en hylla i stugan där man kan köpa kläder och skor. Det är inte organiserat, men vi ordnar också ibland en andrahandsmarknad i samband med träningar där det finns tillfälle att sälja och köpa kläder och skor, berättar Nicolas. Även detta sänker ribban för nya medlemmar att börja orientera. Det behöver inte kosta så mycket.

Att hyra material av IP Skogen är också en hållbarhetsfråga, eftersom det betyder att inte alla klubbar behöver äga allt själva. Nicolas berättar att många har börjat fundera på konsumtion och resursslöseri på ett helt annat sätt än tidigare.

Gävle Orienteringsklubb


– Ta plastfickor till exempel. Varför gör vi av med så många sådana hela tiden? Nu står det i policyn att alla ska ta med egen plastficka till träningarna, vilket minskar åtgången betydligt. Kartor är en annan fråga – hur många kartor behöver man skriva ut egentligen? Det har vi löst med att alla föranmäler sig till träningar. Då vet vi hur många kartor vi ska skriva ut. När vi arrangerar öppna tävlingar funderar vi på att alltid ha med en skrivare, berättar han.

Vad händer nu?

Det här med elförbrukning är fortfarande en fråga för Gävle Orienteringsklubb. De har redan gjort mycket för att sänka konsumtionen och funderar på nu på lösningar för att fjärrstyra uppvärmningen för att sänka elförbrukningen ännu mer. De söker också pengar för att installera en luftvärmepump. Att skapa kunskap kring hur man källsorterar på bästa sätt, erbjuda tydliga kärl och göra det enkelt att göra rätt är en annan aktivitet, liksom att alltid köpa in miljövänliga rengöringsmedel är andra frågor.

Policyn har fått god respons sedan den klubbades i våras. Förutom att alla medlemmar fick ett mejl om den, har den publicerats på Facebook och webbsidan. Nicolas berättar att den har lett till att många börjar tänka på andra saker som vi skulle kunna bli bättre på.

– Ska vi handla lokalproducerad fika och mat till exempel? Det var bra att få ned allt i en policy. Det blir så tydligt då, och våra medlemmar får upp ögonen för hållbarhet. Det känns bra, avslutar han.

Här kan du läsa hållbarhetspolicyn!