Sänk ribban, säger Alva Sonesson

En stor utmaning för alla idrottare på elitnivå är att hitta en balans mellan träning, tävling, återhämtning och annat som är viktigt i livet. För majoriteten är ekonomin ytterligare en utmaning.


Alva Sonesson tävlar för Falköpings AIK OK och är precis klar med tredje året på civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad på Chalmers i Göteborg. Hon får ekonomiskt stöd av sin klubb och har bra stöd omkring sig, så den största utmaningen är inte ekonomin just nu, utan att hitta tiden till allt hon vill göra. 

– Det viktigaste är att man har klart för sig vad som är viktigast i livet. Jag har bestämt mig för att satsa på orienteringen och då måste jag sänka ribban när det gäller andra saker, säger hon. 

Fram till mars 2023 pluggade hon på helfart, men nu har hon dragit ned till 50% studietakt, dels för att hon vill ha tid till annat, dels för att hon trivs så bra med att studera och vill dra ut på studietiden. 

– Jag har sänkt kraven på att få de bästa betygen i skolan och försöker ha inställningen att om det blir körigt någon gång skulle det inte vara hela världen om jag skulle behöva göra en omtenta. Det är inte där jag sätter press på mig själv. Vissa veckor är det svårt att få ihop det såklart, men det viktigaste är att det blir bra i långa loppet och att man gör det man mår bra av, berättar Alva. 

Hennes tips till alla som vill satsa på orientering är: Ta en riktig funderare på vad som är viktigast för dig just nu. När du vet det, sänk kraven på all annan prestation. Gör det du mår bra av och bli inte stressad av att du inte hinner med allt.