Välkomnande inbjudan och kommunikation

Visst önskar vi att fler upptäcker orientering och vill vara med på orienteringsaktiviteter? Självklart! Här följer några tips på hur föreningar kan göra inbjudningar mer inkluderande och personliga.

Personlig inbjudan

Att göra första kontakten mindre formell och mer avslappnad och framförallt personlig är ett bra råd för att nå till framförallt nya målgrupper.

Anordna ett socialt arrangemang i anslutning till orientering såsom picknick eller grillkväll och passa på att hålla kort möte om orienteringsaktiviteten.  

Besök olika platser där nya målgrupper finns som du och din förening önskar att nå. Exempelvis olika ideella föreningar, fritidsgårdar eller skolor. Det är alltid bra att få ett ansikte på personer bakom en förening.  

För direktkontakt skapa en SMS eller Whatsappgrupp och påminn om att orienteringsaktiviteten är samma dag. Uppmuntra även att skriva frågor eller funderingar gällande orienteringsaktiviteten.

Skriftlig kommunikation

Tänk på att informationen ska kunna förstås av en bred målgrupp. 

Använd lätt språk med beskrivande text.  

Förklara vad olika orienteringsspecifika ord betyder. 

Tänk på vilka som porträtteras och är representerade i text och bild. 

Hur personer framställs i text och bild. 

Föreningens hemsida

Ta en titt på föreningens hemsida som om du vore helt ny för orientering. Är det lätt att hitta information? Är det tydligt hur en person som är nyfiken på orientering kan börja med orientering? Är det lätt att hitta vem som går att kontakta och hur? Kommunicerar föreningen via hemsidan eller exempelvis en Facebookgrupp – är det i så fall enkelt som ny person att hitta till Facebookgruppen? En bra början kan vara att skapa en flik med en tydlig rubrik för att locka personer som vill börja på orientering. Gör det lätt att hitta rätt!
2022_Personalporträtt_Cecilia Östman

Projektledare inkludering

Cecilia Östman

0738682396
Malin Widell

Programansvarig Mångfald och Inkludering

Malin Widell

0703821528