Svensk Orientering logotyp
01.05.2019

Dramatik i Östra Göinge

Orientering
10MILA 2019 är avklarat. Arrangörerna i nordöstra Skåne ska ha all heder för väl genomförda tävlingar. För Stockholmsklubbarna blev det lite stolpe ut och en hel del dramatik.

10MILA-helgen startade programenligt med ungdomstävlingen. Förhoppingarna infriades i princip och det blev som vi trodde riktig dramaik. OK Ravinen som kunde ställa upp med fyra 16-åringar fick en kanonstart redan på första sträckan där Oskar Aneland spurtade in i täten och lämnade över till Olle Kallur. Även Olle gjorde ett bra lopp, växlade till Smilla Mogensen som fyra dryga minuten efter då ledande Snättringe SK. För SSK hade Hampus Hatlen och Isak Gelius inlett så fint. På tredje sträckan kunde Smilla plocka två placeringar och växlade som tvåa efter då ledande Nydalen från Oslo. Trea låg Karlskrona medan Snättringe tappade något men var ändå med på sjätte plats. Tumba Mälarhöjden och Täby OK började också visa sig i listorna topp 20. Sista sträckan blev högdramatisk. Nydalen, Ravinen och Karlskrona bytte placeringar vid varje TV-passage så man slets mellan hopp och förtvivlan. I TV-bilderna såg Karlskrona snabba ut, medan Nydalen verkade ha lite tyngre steg. Ravinen gjorde något litet misstag i början och såg ut att få svårt att ta segern. Men sakta men säkett lockades det tid och vid sista kontrollen stämplade rätt som det var Amanda Granqvist, OK Ravinen först, tätt följd av Karlskrona och Nydalen. På upploppet var Karlskrona rappast och kunde ta emot segerkransen som etta. Ravinen kom i mål bara sekunden efter medan Nydalen kom in ytterligare 12 sekunder efter. Surt för Amanda, men hon ska vara stolt över sin och hela lagets insats. Tvåa i denna tuffa konkurrens är riktigt bra. Bakom utspelades det tuffa fajter och Tumba-Mälarhöjden plockade placeringar blev till slut nästa bästa stockholmslag på en fin 16.e plats. Elias Adebant, Ludvig Lange, Ebba Kolmodin och Ingrid André sprang i laget. Även Täby OK tog sig in topp 20. Erik Nederheim, Otto Balck, Fredrika Nordkvist och Ida Hänström sprang för laget. Snättringe SK hade en tung avslutning och tappade till placering 51, dock fjärde bästa stockholmslag. 

I Damkavlen fick Stockholm inte riktigt till det. I den varierande terrängen med ömsom snabbt som tusan och ibland tätt, lurigt och tungsprunget hade vi inte riktigt flytet. StOF sticker ut hakan och säger att det är vägvalsorienteringen i högt tempo som inte är Stockholmsklubbarnas styrka. Hur som helst så blev till slut IFK Lidingö första lag bästa stockholmslag på en 11:e plats. Synnevö Bråten, Ausrine Kutkaite, Helena Karlsson, Emma Bjessmo och Anna Bachman sprang i laget. Järla fick inte till det utan Karolin Olsson tog in laget som 22:a. Anna Dahlgren-Rosén, Sofie Bachman, Sara Sjökvist, Petrina Costermans kompletterade.  Vi får glädjas lite extra åt att IFK Lidingö lag 2 blev bästa andralag med sin 13:e placering och även att Alfta-Ösa OK blev tvåa med tre stockholmsbaserade löpare i laget. Irina Nyberg, Sara Eskilsson och Josefin Heikka bor alla i huvudstaden. Tullinges damer ger sig aldrig. Även i år var de med och nosade på topp 15 placeringar. Till slut kom de i mål som 25:a.

Klassiska 10MILAkavlen vanns programenligt av IFK Göteborg. De visade åter att nattorientering kräver just natträning av minst åtta av lagets tio löpare. Det var på nattsträckorna som IFK avgjorde och här behöver Stockholm se och lära.
Annars såg inledningen väldigt trevlig ut. Järla och Ravinen låg i täten efter två sträckor och ut på långa natten var de med i smöret där också Tullinge var bra med i draget. Via Webbsändningen kunde vi följa dramatiken i skogen. Rätt som det var tappade Ravinen tätklungan. De blev stående helt stilla i ett grönområde. Samma hände i Nynäshamn förra året då Gustav Bergmans blipp stod still. Var det magen nu igen? Nej, det var lampan som fastnade i en gran när Ravinen skulle springa förbi arrangörens TV-reporter som var med och speglade dramatiken live. Haveri på en lampa på långa natten är inte optimalt kan man konstatera. Där försvann både drag och enerig för Ravinen. Järla hade en helsvart lång natt, felsträmpling är inte heller roligt. Tullinge kämpade på och även IFK Lidingö som båda var topp 30 efter långa natten. Via olika långa nattgafflingar kunde så 10MILA avslutas med defilering av IFK Göteborg. OK Ravinen gjorde en finfin uppryckning efter dramatiken på sträcka fyra. De sprang in som bästa stockholmslag på placering 16. IFK Lidingö höll Tullinge bakom sig, i mål som 27:a medan TSK blev 37:a och därmed tredje stockholmslag.

Nästa år, då 10MILA går i Kungsängen igen, då ska vi komma bättre förberedda inför nattstäckornas utmaningar. 10MILA-arrangörerna ihop med OK Österåker, Waxholms OK, båda arrangörer av Natt-SM, samt Väsby OK och MILA Stockholm By Night-arrangörerna, gör en extra statsning på nattevent under vintern och våren. Nu tar vi tag i detta med nattorientering!

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter