Svensk Orientering logotyp
10.10.2017

Finskt när 25manna avgjordes ensligt vid Ensta gård

Orientering
Tampeeren Pyrintö vann årets 25manna i tät kamp med IFK Göteborg. Bästa Stockholmslag blev IFK Lidingö på plats 10.

25manna i Botkyrka blev som väntat precis som kommunens slogan, "långt ifrån lagom". Ingen lagom arena, utan fantastisk. Inte lagom terräng, utan fantastisk. Inte heller lagom många lag, nej fantastiskt många.

Vi var alltså många som tog oss den smala grusvägen till parkeringen eller gåendes genom skogen från bussavsläppet, dryga 10000 nämligen. 25manna är för många orienterare något av höstens höjdpunkt och även en avslutning på säsongen. Visst det återstår en del härliga höstdagar, men inte med det drag som ett 25manna bidrar med.

Finland kommer årligen med närmare 3000 deltagare och är därmed en viktig partner för att skapa atmosfär på tävlingarna. Varje år är det också ett finsk lag med och slåss om segern, inte annorlunda i år. 

Tampereen Pyrintö med VM-löparen Vendla Harju visade takter och avgjorde mot IFK Göteborgs unga landslagstjej Sara Hagström på sista sträckan och tog därmed klubbens andra seger genom åren. Med fyra lag på startlinjen kändes det nästa som välförtjänt att det blev röd/vit seger. Trea kom Södertälje-Nykvarn som man får imponeras av. När gjorde de en dålig stafett senast? För Stockholm gick det både bra och lite sådär, vilket vi i och för sig förutsåg. IFK Lidingö sprang i mål på tionde plats medan Järla blev tolva efter en bra start. Lidingö är knappast nöjde med sin dag. Ravinen fick en del tunga återbud och gick lite ojämnt. I mål som nitton är ändå godkänt. OK Södertörn överraskade däremot med att bli finfin 21:a. Precis som Järla visade de att en bra start är mycket värd.  

Från StOF:s sida vill vi gratulera IFK Tumba och Tullinge SK för ett väldigt bra arrangemang. Inte minst stack arenan ut, finfint och snyggt byggt. Dessutom ska IT-gänget ha en eloge. Det stök som Sportidents stämplingssystem orsakade vid SM-stafetten uteblev, inte tack vare Sportident, utan tack vare bra organisation och personer som visste vad de skulle göra. Genom att läsa ur alla stämplingsenheter under söndagen, kunde de rädda en del lag och även presentera fullständiga och korrekta resultat på söndag kväll. Bra jobbat arrangören!

Mer om 25manna i nästa StOF-nytt. 

Här är resultaten

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter