Svensk Orientering logotyp
29.10.2019

Gustav vann världscupen 2019

Orientering
När världscupen avslutades i Kinesiska Guangdong fick till slut Gustav Bergman sin hett eftertraktade världscuptitel och kan titulera sig bäst i världen 2019, eller?

Det är inte lätt att följa sitt hjärta. För drygt ett år sedan stack Gustav ut hakan och var kritisk till att internationella förbundet gav arrangörskapet av världscupavslutningen till Kina. Jag skippar Kina meddelade Gustav. Avsaknad av demokrati och brott mot mänskliga rättigheter var en anledning god som något för till att han skulle kinesa hemma i stället för på kinesisk mark.

2019 har varit Gustavs internationellt sett bästa år. Han har varit i ledningen i världscupen från start, tog VM-silver på medeldistans, guld i stafett, men dubble VM-vinnaren Olav Lundanes var i WC-hälarna, så vem är bäst egentligen? De senaste 10 åren har avslutningen på världscupen genomförts i Schweiz. Detta har givetvis gynnat just Schweizisk orientering och schweizare har också vunnit herrarnas världscup varje år de senaste 10 åren. När nu äntligen avslutningen genomfördes i mer neutral men kinesisk terräng, då blev det svårt att vara kategorisk. För att vara säker på att snuva både Lundanes och joddlande Schweizare på konfekten och därmed ta hem titeln till Sverige och Bagarmossen, kände sig Gustav ändå tvingad att åka österut. Lite överraskande stannade däremot Olav Lundanes hemma, vilket var synd, för Gustav var på hugget. Man kan alltid spekulera, men startar man inte kan man inte vinna, vilket däremot Gustav gjorde. Gustav vann överlägset medeldistansen som genomfördes på lördagen. Detta före schweizare, norrmän, fransmän och finnar och andra stjärnor och har därmed ointaglig ledning inför sprintdistansen som avslutar världscupsäsongen. Sveriges första seger i herrarnas världscup sedan 1996 och Bagarmossens första någonsin! Härligt!

Ska förresten bli intressant att se hur många kineser som tar sina första pallplatser i världscupen. De har nämligen en speciell kinesisk utvecklad teknik för att nå bra placeringar.

Grattis Gustav, du är bäst!

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter