IFK Göteborg bäst på 25manna, Karolin i världscupens medeldistans
08.10.2018

IFK Göteborg bäst på 25manna, Karolin i världscupens medeldistans

Orientering
Vilken helg det blev. IFK Göteborg stod pall för förväntningarna, vann 25manna och är därmed bäst i världen. IFK Lidingö verkar bäst i Stockholm.

25manna-helgen i Hägerstalund blev som väntat en manifestation för orienteringssporten. Naturskönt belägen arena i storstadens utkant där beteshagarna var ett prima ställe att umgås på. Skogen som benämns efter Pippi Långstrumps mamma var en utmärkt plats att mäta sina krafter mot andra klubbar från både norden och mellaneuropa. Snabbt, intensivt och en tävling helt i Riksidrottsförbundets anda, alla ska med. Det är därför tråkigt att varken RF eller riksmedia, dit SVT hör, orkar närvara eller klarar av att krama ur sig ens ett mickrogram av typsnitt för att spegla hur en sport kan skapa ett stort och superroligt event. Men allt är inte nattsvart. Text-TV där mest veteraner är inne och kollar, de skrev att det blev en klubb från västkusten som vann. 

IFK Göteborg har haft en bra säsong. Vann 10MILA, kom tvåa på Jukola och nu kröntes säsongen med seger i världens bästa budkavle, 25manna. Kanske var det med lite flyt, för fjolårets segare finska Tampereen Pyrintö dabbade sig på sträcka tre och var 9 minuter efter änglarna ett tag. Men med gemensamma och både ungdomliga och elitinfluerade krafter, kunde Johan Runesson till slut ta in dem som tvåa endast minutern efter. Trea blev legendariska 10MILA-vinnaren Helsingin Suunnistajat.

Stockholmsklubbarna gjorde inte bort sig. Speciellt inte Järfälla OK, Väsby OK och hjälpklubbarna Attunda OK och Sundbybergs IK. Visst , det var en del tröghet i datasystemet, under en period men vi får förklara för nättrollen att vi som stod och väntade på utstämpling fick bra tillfälle att knyta nya kontakter och utförligt bortförklara eventuella bommar och beundra varandras klubbdräkter. När väl den obligatoriska default rutan av avbockad, då flöt utsämplingarna på i snabb ström.

Bland deltagande stockholmslag var det inte oväntat IFK Lidingö och Järla som gick bäst. IFK kom sjua, Järla 12:a och Ravinen 18. Ett mer utförligt reportage kommer i Orientering Stockholm - StOF-nytt.

Parallellt med 25manna genomfördes sista svängen i Världscupen. Stockholm hade Gustav Bergman, Emma Bjessmo och Karolin Ohlsson med i det Svenska laget och VM-tvåan och ravinenlöparen Ruslan Glebov i det Ukrainska.
Äntligen fick Karro kliva upp högst upp på pallen i en världscup. Och inte var på det sprintdistansen, utan medeldistans. Riktigt kul. Hon blev dessutom tvåa i knockuotsprinten och fyra i den individuella sprinten och kom med detta på en finfin andraplats i WC-totalen, bara slagen av Tove Alexandersson. Grymt!
Gustav håller också han bra form så här i slutet av säsongen. Trea på knockoutsprint och femma på medeldistans. Det blev en fin fjärdeplats i WC-totalen för Gustav, slagen av Mattias Kyburz, Daniel Hubman och Olav Lundanes. Ett rätt stabilt gäng.
Ruslan Glebov fick ledigt från uppdraget att vara resurs på Fredrika Bremergymnasiet och det firade han med att bli sexa i WC-totalen. För Emma var det inte de bästa loppen hon gjort, utan vi får sätta upp det på kontot se och lära.

 

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter