Ungdomstoppen
10.03.2023

Mareld Stockholm By Night avgjord

Orientering
Finalen i StOF:s nattcup avgjordes på onsdagskvällen 8 mars. En riktigt snösmocka drog så lämpligt in över Södertörn under natten och förmiddagen, vilket gjorde det osäkert om det skulle gå att genomföra finalavslutningen. Men lagom till avfärd mot Tyresö och Albyterrängen upphörde snöfallet och det blev till slut en riktigt bra uppslutning i startfållan. Arrangörerna från Söders-Tyresö hade vaskat fram en grann uppställning med funktionärer, så ingen behövde känna sig ensam i den ljusa kvällen.

Avslutningen blev ganska tunglöpt, men stärkande. Det var väl inte precis en fördel att gå ut i jaktsstartsledning, men det som inte dö-r, det härdar.
Innan start spekulerades kring hur skulle Amanda Granqvist, Ravinen hantera att gå ut först av alla och först i damernas Vegaklass. Det var ju ändå 40 cm djup snö i terrängen. Skulle Ruslan Glebov, Ravinen, hålla undan för de hungriga vargarna bakom? Vilka juniorer och ungdomar skulle premieras vid prisutdelningen för dina fina prestationer under vintern? Och ven skulle bli den lyckliga vinnaren av en fin pannlampa från Mareld vid lottdragningen?
Det blev en längre väntan vid målet än vad banläggaren Stefan Norin hade tänkt sig. Men rätt som det var rasslade det bara till vid förvarningskontrollen. De snabba ungdomskillana i Orionklassen kom mölksyrastinna spurtande in i mål, tillsammans med Filip Wadsten. segraren i klassen Vega Herr. Var det en slump att det var dalmasen från Malung som hanterade snöpulsande bäst? Ruslan då? Jo han kom inte ens till start. 500 innan startplatsen fick han vadkänning och fick vända hemåt. Så var ruljangsen igång. En jämn ström av löpare kom sedan  spurtande i mål, ganska trötta, men även nöjda med att ha klarat av utmaningen. På bildserien nedan ser ni de allra snabbaste vid finalen.

Filip Wadsten flankeras av tvåan Love Berzell och trean Rasmus Palmqvist-Aslaksen Love Berzell, Filip Wadsten, Rasmus Palmqvist-A

Veronika Kalinina från lidingö vann damernas Vega. Två och bästa junior var Amanda Granqvist, Ravinen Amanda Granqvist, Veronika Kalinina

Kvällens snabbaste ungdomar i Orionklassen. Från väster: Edvin Johansson-Liljegren, Väsby, Hampus Sundberg, Järfälla, Ted Lagerström, Attunda och Erik Palm, Västerås. Dom tre första i mål i Orion herr. Edvin, Hampus, Ted, Erik. På bilden saknas Botvid Simonsson från Sundbyberg. Han prisades för att bli tredje bästa ungdom i klassen.

Elin Almgren, Söders, Alice Hellberg, Sundbyberg och Molly Bohman, Sundbyberg Elin, Alice, Molly

Hur ska man då sammanfatta årets säsong av Mareld Stockholm By Night? Det har varit en bra säsong med bra sparring och bra arrangemang. Stort tack till arrangörsföreningarna, Väsby OK, Järfälla OK, IFK Lidingö, Attunda OK och Söders-Tyresö. Extra tack till Järfälla som tog över med kort varsel.
Annars då?
Ja, StOF:s utvecklingsansvarige och klubbarnas junior och seniortränare har lite att fundera på. Vad ska vi vidta för åtgärder för att få fler damer att vilja springa natt? Svenska Orienteringsförbundet har ju beslutat att orienteringen ska vara mer jämställd och att damer ska springa lika mycket natt som herrar och lika långa banor. Men kollar vi i listorna på Mareld Stockholm By Night, så är det väldigt få damer som springer de långa banorna. Den kortaste banan är mest populär. Ändå glädjande att de tre bästa i damernas Orionklass är ungdomar.
Vi kan även konstatera att det alltid är minst med deltagare vid finalen i mars. Det har vi mer än 30-års erfarenhet av. Vad beror detta på? Borde ju vara som mest intresse på våren när riktiga tävlingssäsongen och Tiomila snart drar igång. Vad tycker ni klubbarna? Hur får vi fler damer på Mareld Stockholm By Night och hur får vi fler som springer på finalen i mars? Får vi se fler deltagare redan i november när nästa omgång av Mareld Stockholm By Night drar igång!

Resultaten 2022-2023

För h-e. Nu j-lar kör vi säger StOF!

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter