Svensk Orientering logotyp
10.09.2018

Medaljregn till Stockholm vid SM-lång

Orientering
Busjobbig terräng älskas inte av alla. Men elitgänget från Stockholm, bangade inte för de Södertörnslika skogarna i smålänska Hok. Två guld, två silver, två brons och flera podieplatser blev facit.

Vi har sett det förr. När arrangörer ska bjuda på SM eller andra tävlingar, tar man gärna i så det svartnar för ögonen. Senast vid Ungdoms-SM fick ungdomarna smaka på banläggarnas dåliga omdöme. Nu var det juniorer och seniorer som fick smaka på motsvarande medicin. Visst, ett SM är alltid ett SM, men hur många kommer att vilja springa SM-lång i framtiden, när man bjuder på självplågarterräng och dito banor? Man kan bara imponeras av de som vill vara med i leken.

När vi då kommer in på leken så var Stockholms landslagslöpare ännu en gång med och satte an tonen. I damklassen var det bäddat med sidenlakan för borlängekullan Tove Alexandersson. Här behövdes en genomtränad kropp och knopp och Tove motsvarade de högt kuperade förväntningarna. Hon manglade motståndarna som om det vore en av märket Cylinda. Vårt stockholmska hopp Karolin Ohlsson, visade åter att hon är tvåa i Sverige, men åtta i minuter efter svenska mästarinnan. Trea blev Elin Månsson, IFK Göteborg, långt efter.

Gustav Bergman och Simon Imark älskar när det är nordisk tuff terräng. Gustav är i ett stim nu. Världscupvinst för en vecka sedan och nu SM-guld med dryga tre minuter före klubbkompisen Ruslan Glebov. I Ruslan har Fredrika Bremergymnasiet en hyfsad tränarrresurs. Han är nämligen StOF:s representant på  måndagarnas Fredrikaträningar. I Gustav får nya OL-gymnasiet i Sollentuna (Rudbeck) också en hyfsad tränare. I veckan blev det nämligen klart att Gustav ska börja på Rudbeck i höst och där planera för intagning av nya elever till skolstarten hösten 2019. Visst ja, det är SM-spåret vi ska gå på. Trea i H21 blev Emil Svensk, dryga sex minuter efter Gustav.

Simon Imark tog ytterligare ett långdistansguld. Om vi inte minns fel har han tagit minst ett guld varje år sedan vinsten på USM i Köping 2014. Jobbig terräng stör inte Simon, det har han visat många gånger tidigare. Stockhom befäste ställningen som bäst i klassen genom att ta in Erik Herne från OK Ravinen på en tredje plats.  Överraskning? Ja lite, men ändå inte.

Tilde Backlund, OK Söderörn är åter med i matchen efter lite skadebekymer under vinter och vår. 1 (en) timmas löpning och in som trea i D18, tre minuter efter en syster Leufven från Åmål och Isa Envall, från hemmaklubben Hakarpspojkarna. Jesper Lidmar, Snättringe SK motsvarade förväntningarna genom att bli finfin tvåa i H18-klassen, minuten från vinst, men före storheter som Viktor Svensk, Stora Tuna. Att H18 vanns av Simon Harden från FK Boken i Perstorp får man ta.

Det var endast i D20-klassen där Stockholom inte tog en ädel melajd. Men Emma Hagrot, Täby OK fick i vart fall vara med på podet via sin niondeplats. Övriga podieplaceringar var: Anna Bachman, Lidingö, nia i D21, Axel Granqvist, Ravinen, åtta i H20, Petrina Costermans, Järla, femma i D18, Simon Frisk, Järla, sexa i H18 och Johan Langerak, Järfälla, tia i H18.

Resultaten

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter