Svensk Orientering logotyp
13.07.2015

Silver och brons till Hector

Orientering
Junior-VM i norska Rauland är avslutat. Stockholm tog hem två medaljer och många fina placeringar och erfarenheter.

VM inleddes med en sprint i den lilla trevliga byn Åmot. Villaområden med skogstomter ställde till det för de svenske, Fyra av åtta lyckades bli diskvalificerade på grund av otillåten löpning på tomtmark. Tre av dessa var från Stockholm. Allt var dock inte heldeppigt. Simon Hector blev bäste svensk med en niondeplats, bara 48 sekunder från seger.

På medeldistansen som genomfördes i härlig fjällnära terräng blev alla stockholmare godkända. Bäst gick det för Emil Granqvist och Jens Rönnols. Sjua och åtta är kanonbra. Simon Hector blev tolva. Han gjorde en bom efter 5 minuters löpning, därefter höll han högre fart än segraren och VM-kungen Olli Ojanaho från Finland.  Simon Imark och Emma Bjessmo hade inte riktigt farten för dagen.

Långdistans ska vara jobbigt. Så blev det. Damerna hade 7,5 km och herrarna 10,5. Huvuddelen i myrar som fyllts på med rejält regn dagen före. Simon Hector gjorde ett topplopp och var i ledningen under mer än tre timmar. För finlandsässet Olli Ojanaho startade på slutet och hade en något högre växel än Simon, kanske även lite fina spår i myrarna att följa. En andraplats blev det för Simon, bara 1.15 efter. Simon Imark fick efter lite trevande lopp till det. Femma 2 minuter efter är något att ta med sig till kommande VM. Kapaciteten finns alltså. Emil Granqvist blev 11:a, Emma Bjessmo, 13:e och Jens Rönnols 17:e. Godkänt rakt över alltså.

Junior-VM avslutades med stafetten. Sverige hade två lag i respektive klass, dock räknades endast det bäst placerade laget i VM. Ett av tjejlagen blev en tjej kort på grund av skada. Herrarnas förstalag bestod av Emil Granqvist, Erik Andersson (Orion) och Simon Hector. I andralaget sprang Simon Imark sträcka två och Jens Rönnols sträcka tre. Båda herrlagen sprang väldigt bra, men åt Finland kunde man inte göra så mycket, de var helt enkelt starkare. Efter en spännande tävling därslutade förstalaget trea och andralaget femma. Damklassen vanns av Sverige lag 1.

Bästa nation på Junior-VM blev Finland, där Olli Ojanaho var kungen. Tre guld tog han med sig hem till Rovaneimi. Sverige blev tredje nation, också slagen av värdnationen Norge. Drottningar var det fler av. En var svenska Sara Hagström från Falköping.
Nästa år går Junior-VM i Schweiz. Tre av stockholmsjuniorerna har då vuxit ur kostymen, men vi har fortsatt två gånger Simon och även andra som är på uppåtgående.

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter