Svensk Orientering logotyp
18.04.2015

Succé för Stockholm vid Natt-SM

Orientering
När SM i Stockholm startade på fredagskvällen blev det stor fest för stockholmseliten. Olle Boström vann sitt första seniorguld och fick beskriva känslan för publiken efteråt.

Attunda OK hade planerat och förbetrett sig på bästa sätt. Tävlingsomådet vid Tranbygge, Kungsängen har bjudit nattorienterare på äventyr flera gånger, senast vid 10MILA 2013. Men eftersom tärrängområdet är militärt skjutfält är det sällan orienterare och allmänhet får tillträde till den öppna och lättlöpta terrängen, som alltså passar mycket bra för ett SM.
Ett direkt publikvänligt SM kan vi inte skryta om, men arrangören gjorde sitt bästa med bevakning av liveresultat och GPS-tracking via webben. Från löparhåll hördes rörande ordalag om hur snabblöpt och najs terrängen var. Högt betyg för Attunda OK alltså.

Stockholmseliten hade stora framgångar. Favoriterna med Snättringe SK:s Simon Hector och Järlas Olle Boström i spetsen kan man lita på. Segrar för dessa båda nattgiganter. Men glädjen var stor i fler klubbläger, för Simons juniorerkompisar Emma Bjessmo, Lidingö och Emil Granqvist, Ravinen vann även de sina klasser. Så facit blev fyra guld av sex möjliga, framförallt juniorsegarna med klara mariginaler. Det kan inte vara annat än succé det.

Lidingö tog ytterligare en medalj genom silvermedaljören Anna Bachman. Hon var dock rejält distanserad av Orions Nadiya Volynska som nog gjorde kvällens mest imponerande lopp från sitt tidiga startnummer. Täby OK tog också två medaljer. Hanna Hänström sprang till sig en silvermedal i D18-klassen och så har vi Jens Rönnols, som prenumererar på SM-medaljer, denna gång en bronspeng i H20-klassen.

Tullinges juniorer ska berömmas. Två bronsmedaljer tog Botkyrkaklubben med sig hem till sin fina klubbstuga. Simon Imark känner vi till från tidigare USM och förra helgens seger i SM-Ultralång. Men Linnéa Engstedt som trea i D20, vem hade tippat det? Jo, hon var fyra förra året, men här har vi ett lysande exempel på att man inte behöver stressa fram resultat, utan långsiktligt och lagom tränande faktiskt är ett bra koncept.

Förutom alla de ädla medaljerna var det flera kända och mindre kända stockholmare som placerade sig på SM-podiet och alltså fick motta en SOFT-grankvist i metall. Anna Dahlgren-Rosén, Järla, Martin Hunhammar, Ravinen, Emma Klingenberg, Järla, Erik Berzell, Järla, Amanda Berggren, Tullinge, Gustav Bergman, Ravinen, Hanna Korhonen, Ravinen, Niklas Sundqvist, Tullinge, Daniel Roos, Attunda fick alla förlänga den stjärnklara natten med att invänta prisutdelningen och de välförtjänta ovationerna från den halvtrötta och glesa publiken.

Tack Attunda OK med tävlingsledaren Erik Daniels i spetsen för en bra start för SM i Stockholm. Nu väntar ett halvårs tränande inför höstens omstart med SM-lång, SM-medel och SM-stafett som alla genomförs i lite tuffare terräng på Södertörn.

 

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter