08.05.2017

Två tunga guld till Stockholm när SM-ultralång avgjordes

Orientering
Mitt i orienteringens högsäsong har SOFT klämt in SM i Ultralång distans. Inte oväntat var det få som kände sig kallade.

Inte lätt att få in alla SM i programmet, men om nu Förbundsmötet beslutat att SM-ultralång ska finnas kvar, då borde signalen till Svenska förbundet vara att anpassa tävlingsprogrammet och landslagsaktiviteterna så att det rent fysiskt ska gå att vara med. Att köra SM-ultra veckan efter 10MILA verkar vara en strategi för att bli av med tävlingen framöver.

Några som inte ger sig är Tove Alexandersson, Gustav Bergman och Stockholms juniorelit. Världens bästa orienteringsdam och Stockholms dito var med vilket var imponerande startkt. Tävlingarna genomfördes i tunglöpta marker i Klunkhyttan mellan Karlsskoga och Örebroså det var kanske ingen överraskning att D21 vanns med förkrossande överlägsenhet av Tove Alexandersson. Bästa stockholmare blev Louise Markstedt, OK Södertörn på en elfte plats, rätt långt efter.
Landslagskollegan Gustav Bergman vann H21-klassen trots tåstrul under vårsäsongen. Tydligen funkade det ändå bra för han var snabb och vann med 2,5 minut.
Simon Imark, Tullinges juniorstjärna vann H20 överlägset. På fjärde plats kom Simon Hector, Snättringe, med häng på silver.
Emma Hagrot från Täby imponerar i vår. På SM-ultra kom hon tvåa i D20-klassen, fem minuter efter Linnéa Golsäter från Eksjö. Rebecka Waldenfjord, Järfälla,  Hanna Hänström, Ravinen och Anna Dahlgren-Rosén, Järla, fick alla kliva upp och ta emot SM-plaketter via sina sjätte till åttonde placeringar.
I D18 kom Vilma Karlsson, Snättringe tvåa. Snyggt jobbat av Vilma som till vardags går på Orienteringsgymnasiet i Haninge.
Erik Herne, OK Ravinen och Oskar Edvardsson, Järfälla OK blev fyra och femma i H18. Kristoffer Tengroth från Sundbyberg blev åtta.

Sammanfattningsvis kan vi glädjas åt många bra lopp av stockholmslöparna. Synd bar att inte fler testade att utmana sig själva på ett SM i Kilsbergen.