Svensk Orientering logotyp
12.05.2016

Världseliten förgyllde Sprint-DM

Orientering
Kälvesta var inte det svåraste området man sprungit i, men det var snabbt och roligt. Centrum OK bjöd på en fartfylld kväll.

Efter en intensiv vecka och flygarhelg passade det bra att hålla
till under inflygningsbanan för Bromma flygplats. Arenan på Kälvesta IP vimlade
av världsstjärnor, unga talanger och glada motionärer. Efter lite stök med
tekniken, fick de ambitiösa arrangörerna till resultatgivningen och inte
oväntat var det mest kända namn i toppen, men även lite överraskningar.

I H21 var det dubbelt Ravinen via Gustav Bergman och återvändande
Ukrainaren Ruslan Glebov. Trea kom Håkon Jarvis Westergård från Järla.  Det blev dubbelt även i D21, nu för IFK Lidingö. Emma Bjessmo börjar visa form och vann knappt före Anna Bachman och klart före Irina Nyberg, Hellas.  Av dessa sex var fem med på Världscupen i Polen veckan innan, så DM i Stockholm är inget dussinarrangemang alltså.

I övrigt var det kul att se en del nya namn i toppen. I juniorklasserna till delar beroende på att många av Stockholms duktiga bor och pluggar på bystan. Men är man inte på plats, då missar man höjdartävlingar och flera av distriktets topplöpare var ändå på plats. D20 vanns av Hanna Korhonen, Ravinen före två Tullingelöpare. Amanda Berggren blev tvåa och Magdalena vande Voorde trea. I tunna H20 vann Hugo Dahlberg, Haninge SOK klart före Karl Enges, Attunda OK och Martin Nilsson, Snättringe SK. I D18 var Vilma Karlsson, Snättringe SK snabbast, bara sekunder före Tone Albrektsson, Ravinen och lite mer före trean Amanda Karlsson, Ravinen. I stora H18 vann snabba Oskar Edvardsson, Järfälla en klart före Simon Schuster, IFK Lidingö och Georg Eklöw, OK Södertörn. 

När vi ändå är inne på OK Södertörn kan vi konstatera att de har några riktigt duktiga ungdomar. Inte så överraskande vann Tilde Backlund D16-klassen knappt före klubbkompisen Hanna Lagerberg. Trea kom Julia Rajan IFK Lidingö som var snabb, men gjorde lite misstag.
I 16 och 14-klasserna stod inte bara DM-medaljer på spel. Sprint-DM är nämligen uttagning till sommarens Axa-Stafett som inleder O-Ringen i Sälen. De två bästa i respektive DH16 och DH14 får representera Stockholm inför storpublik. Resterande hamnar på reservlistan om ifall någon av de uttagna inte kan vara med. Därför var det lite extra spännande, inte minst i H16. I förväg var Elias Tidevall, Skogsluffarna favorit i form av idel segrar eller andra platser i årets UP. Nu fick han se sig besegrad av förra årets USM-segrare på sprint, Kristoffer Tengroth, Sundbybergs IK. Trea blev Felix Persson, Haninge SOK, knivskarpt!
Kajsa Bogren, Sundbybergs IK var tillbaka på startlinjen. Det firade hon med ytterligare en seger i D14-klassen. Smilla Mogensen och Linnéa Söderqvist från Ravinen kom tvåa och trea, klart distanserade av Kajsa. I H14 kom inte förhandsfavoriten Fredrik Glännefors till start, möjligen är inte sprint hans grej. I stället var det ett topplopp av Johan Lundbäck, Järfälla OK som gav en seger, knappt före Lukas Werner, IFK Lidingö. Trea blev Olle Kallur, Ravinen.  
D12 vanns av årets uppstickare Elisabeth Larsson, OK Södertörn. Överlägsen seger före tre stycken Tumba-Mälarhöjdenlöpare. Elsa Käll kom tvåa, Ingrid André trea och Kerstin Åberg fyra. Kul med TMOK som verkar fått nytändning, för i H12 var det också en TMOK:are som sprang fort. Det blev en knapp vinst för Ludvig Lange som med tre sekunders marginal slog årets säkraste H12:a, Marcus Stenebo, Attunda OK. Trea kom Johan Fochsen, Waxholms OK.

Avslutningsvis vill vi tacka Centrum OK som fick avsluta kvällen
med ett rejält väderomslag. Det var i det närmaste sandstorm när pinalerna skulle plockas ihop efter genomfört arrangemang. Gruset i ögonen kunde dock inte förta bilden av ett riktigt toppevent!

Mer resultat här.

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter