Bra prestationer av Elitmiljö Stockholm vid sommarens olika mästerskap. Nu stundar VM i Lettland
04.08.2018

Bra prestationer av Elitmiljö Stockholm vid sommarens olika mästerskap. Nu stundar VM i Lettland

Orientering
Som vi rapporterade i början av juli så har Stockholm haft många elitlöpare i farten på olika mästerskap under sommaren. Hur har det gått?

Kortfattat har det gått både bra och lite mindre bra, vi har ju höga förväntningar på våra elitlöpare.

Vid Junior-VM i knepig terräng i främlingsovänliga Ungern var Simon Imark och Axel Granqvist våra Stockholmshjältar. På JVM får alla springa alla distanser om man vill och det gjorde grabbarna. Bäst gick det för Simon som tog en andra plats på medeldistansen, där Sverige för övrigt tog en trippel. Simons placeringssiffra blev därmed 2 på medel, 6 på sprint och 11 på lång. Dessutom med i det svenska laget som blev tvåa i stafetten. Axel som gjorde sitt första internationella mästerskap gjorde bra ifrån sig. 12 på medel, 14 på sprint och 48 på lång samt med i Sveriges lag 2 som växlande tvåa efter att Axel sprungit sträcka 2. Laget räknades sedan inte med i tävlingen eftersom endast ett lag per nation räknas i sammanställningen. Sammanfattar vi det hela så kan vi konstatera att Simon och Axel fick komma in i Ungern, de presterade bra även om terrängtypen som likade labyrintäventyr inte gynnade Stockholm precis. Dessutom fick de massor av viktiga erfarenheter att ta med sig i den fortsatta satsningen.

Vid Student-VM i Finland var Emma Bjessmo och Jens Rönnols uttagna. Tävlingarna är lite av U23-VM, för det är i huvudsak yngre seniorer som deltar. Stockholm fick 1 seger och flera bra resultat i övrigt. Det var Emma som slog till och vann medeldistansen med bred marginal. Jens blev här fyra, riktigt bra det också. På sprinten blev Emma femma, medan Jens avstod, eller snarare inte var uttagen. På Långdistansen blev Jens åter fyra medan Emma i sin tur fick stå vid sidan och se på. Tävlingarna innehöll även stafetter, sprint och traditionell i skogsterräng. Emma och Jens var uttagna i Sveriges förstalag på skogsstafetten som båda kom på sjätte platser. I Sprintsfaetten sprang Emma i det mixade laget som blev åtta.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Sverige numer ställer upp med bra lag på Student-VM och att Stockholm bidrog starkt till de fina resultaten.

När detta skrivs är det start för VM i Lettland. Stockholm bidrar med tre Nackalöpare i svenska laget och först ut är Karolin Ohlsson som ska kvala till finalen på Sprintdistanserna i huvudstaden Riga helgen 4-5 augusti. Helena Bergman och Gustav Bergman avvaktar tills det blir tävlingar i Sigulda, 7 mil söder om Riga från och med tisdag.

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter