Svensk Orientering logotyp
16.05.2016

Knappast lugnt när 10MILA avgjordes

Orientering
10MILA 2016 genomfördes i Falun vid Lugnets skidstadion. Inga exceptionella stockholmsframgångar, men så är vi bortskämta också.

10MILA-helgen startade som brukligt med Ungdomskavlen. Där var förhoppningarna att Stockholm skulle kunna vara med och utmana. Framförallt via OK Södertörn och Sundbybergs IK. Södertörn startade bra och var länge med i absoluta täten, medan Sundbyberg halkade lite efter på den inledande sträckan. Rätt som det var annonserades växling ut på sista sträckan. Där kunde inga lag hänga med då hemmastarka Stora Tuna OK drog på i de mördande backarna. Det blev en klar seger före Tampereen Pyrintö och förra årets vinnare Nydalen, från Norge. En fin 11:e plats blev det ändå för Södertörnsgänget, medan Sundbyberg efter en stark avslutning kom i mål på en hedrande 19:e plats.

Efter en kort återhämtning var det damernas tur att kavla upp ärmarna. Här hade Stockholm också stora förhoppningar, framförallt på IFK Lidingö och Järla som i kraft av stark historia kunde förväntas göra stordåd. Det var också nära. På sista sträckan var både Lidingö och Järla med i absoluta täten. Tyvärr fick Karolin Ohlsson lite probelm med en av de första kontrollerna och hamnade i bakvatten. Anna Bachman var däremot med och utmanade i tätklungan, men när danska VM-drottningen Maja Alm och norska veteranen, Anne-Margrete Hausken-Nordberg, satten in turbon i de mördande nedförsbackarna, då räckte inte farten till. Även Göteborg-Marjornas Lina Strand kunde spurta ifrån, men en fin 4:e plats blev det till slut för Anna och Lidingö. Järla kom in på en hedrande 9:e plats och Lidingös lag 2 kom 16:de.

Utmanande 10MILA startade i år i kvällsljus. Innebar att första sträckan kunde genomföras utan lyse till stor del. Det var dock inte något kanonväder, så pannlampa var ett måste i de tätare delarna av terrängen, liksom starka ben och starka nerver. Precis som i damklassen hade vi förhoppningar på IFK Lidingö och Järla. Mycket riktigt, de var med och hade tätkänning, växlade hela tiden bland de 15 bästa, men efter en spännande sistasträcka fick man till slut ge sig för kavleexperterna från Södertälje-Nykvarn, förra årets segrare IFK Göteborg och finska stjärnklubben Kalevan Rasti.  Både Lidingö och Järla kunde dock hålla ihop det bra och gick i mål som 4:a respektive 7:a, mycket bra!

Avslutningsvis kan vi konstatera att farhågorna om tråkig orientering inte besannades, tvärt om. 10MILA ledningen, som under ca 20 år mentalt förberett sig och sina belackare på en tävling vid Lugnet, kunde andas ut.

Här finns resultaten

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter