SM-guld till Hector och Jansson
14.09.2015

SM-guld till Hector och Jansson

Orientering
Svenska Mästerskapen över lång distans blev en utmaning för många. Att springa en långdistans, där den fysiska kapaciteten och taktiken ska fälla stort utslag, var det många som fick känna på. Stockholm tog hem två SM-guld, ett silver och två brons, dessutom flera topp 10, men fick även med sig några besvikna själar.

Inför ett SM är det många stora förväntningar, både från tävlande men även från ledare. Vissa uppfylls, vissa gör det inte. Men det är lilksom idrottens själ. Några gör sina livs prestationer och svävar på moln. För andra är det tvärt om, varken egna prestationen eller andra förväntningar uppfylldes. Då är det inte så konstigt att inte alla är helglada efter tävlingarna.

Några som var helglada var stupsäkra Simon Hector från Snättringe SK och OK Ravinens nyförvärv, Helena Jansson. Trots struliga säsonger med skadekänningar, var båda urstarka och vann överlägset sina klasser H18 och D21. Man måste imponeras av bådas förmåga att följa sin rehabplan trots alla olika aktiviteter och tävlingar som drar till sig uppmärksamhet. Att vara bäst när det gäller är något som kännetecknar mästare.

Det trevliga i SM-sammanhanget är att det var flera olika stockholmsklubbar som hade löpare som fick motta medaljer på podiet. Förutom Snättringe och Ravinen stack Tullinge SK ut. De hade fyra juniorer topp 9, där Simon Imark var bäst med en silverpeng. Amanda Berggren blev fyra i D18, Viktor Imark femma i H18 och Niklas Sundqvist nia i H20.

TSKjuniorerfoto Hans Sundqvist
IFK Lidingö hade som vanligt ett stort gäng som kämpade för medaljer. Så blev det också, Emma Bjessmo blev trea i D20, Filip Dahlgren trea, Mårten Boström, femma och Fredrik Bakkman åtta i H21-klassen. Kul att se Fredrik tillbaka efter sin svåra stukning i våras. Lidingös damseniorer underpreseterade något och man ställer sig frågan hur de jobbat med vägvalsträningen.
Järla hade också en del förhoppningar om medaljer. Erik Berzell gjorde ett bra kval, men i finalen försvann chansen till medalj på en klurig sluttningskontroll. Olle Boström hade inte riktigt tempot, och när han dessutom körde "stockholmsteknik" (rakt på) försvann möjligheterna till de ädlaste medaljerna. Vi är ju bortskämda, men en sjätteplats är ju riktigt bra i den tuffa H21-klassen. De mest namnkunniga järladamerna körde bort sig i kvalet.
Olle och Filip SMlångOlle och Filip in mot mål. foton Erland Ljungström
Täby OK hade förhoppningar på Jens Rönnols, Emma Hagrot och Hanna Hänström. Jens verkade inte ha tempot och när det dessutom kom en liten miss, gick det inte att reparera. Men en sjätteplats är ju bra. Emma och Hanna fick inte till det alls i de detaljrika partierna och hamnade långt ner i resultatlistan.
Attunda har några duktiga herrjuniorer på G. Bäst gick det för Daniel Roos som sprang som hittils i höst, det vill säga snabbt och rätt. Det resulterade i en fjärdeplats i H20. Ytterligare ett exempel på att man med långsiktlig planering och träning kan vara med och fajtas i toppen även om skador kan störa. Nu är det väl dags för SOFT att ha med Daniel i tankarna vid kommande landslagsaktiviteter.
Tone Albrektsson från OK Ravinen vann sitt kvalheat i D18-klassen och sprang in som fin nia i finalen. Däremot lyckades inte Ravinens lågoddsare alls. Varken Gustav Bergman eller Emil Granqvist fullföljde. De klagade på orkeslöshet, vilket de gjort en tid. Vi får hoppas att lite vila fram till kommande medeldistans gör susen.
Nu föreslår StOF mental och fysiskt återhämtning och ser fram emot kommande fredag-söndag, då SM i Stockholm avslutas med medeldistans och stafett.

Här är resultaten
PS. Vi glömde att Kristin Löfgren, Järfälla OK kom fyra i D21-klassen. Vi ber om ursäkt för att vi glömde skriva om detta. Vi får skylla på att Kristin inte synts till i Stockholm på ett bra tag.

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter