Svensk Orientering logotyp
06.06.2017

Sprintmedaljer till Stockholm när SM avgjordes

Orientering
Örebro står som värd för alla SM-tävlingarna i orientering 2017. Första helgen i juni var det medaljer på sprintdistanserna som stod på spel intill Örebro Slott.

Stockholm har redan fått med sig både guld, silver och brons på SM-tävlingarna 2017. Så missade medajer skulle överraska. Och det gick så väldigt bra, även om gulden uteblev.

Individuell sprint:
Gustav Bergman var 10 sekunder från guldet som togs av värlsmästare från 2015, Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn. Det blev en tredjeplats för ravinaren, även landslagskollegan Emil Svensk, Stora Tuna, klämde sig in före. Unge Erik Berzell kom in i mål som åtta vilket var lite överraskande, men även glädjande. Kalle Bergman, Ravinen kom 11:a och Mårten Boström, Lidingö 13:e.

Karolin Ohlsson, Järla, befäste sin position som landslagslöpare via andraplatsen i D21. Endast Tove Alexandersson, Stora Tuna var snabbare. Catherine Taylor, OK Södertörn och Helena Jansson, Ravinen, fajtade om placering 6 och 7. Cat vann den kampen med sekunder. Josefin Klintberg, Ravinen, tog en elfteplats, bra jobbat!

Simon Hector missade topp 3 med några futtiga sekunder och blev fyra. Åt vinnaren Isak von Krusenstierna, Kåre, var inget att göra. Hugo Dahlberg, Haninge kom 13:e, men var 1,5 minuter efter.

I D20 var Rebecka Waldenfjord, Järfälla OK, bästa stockholmska. Anna Dahlgren-Rosén, Järla blev 12:a, var är alla andra stockholmstjejer?

I H18 fick Ravinen sin andra topp 3 placering. Axel Granqvist var snabb och gick hyfsat rätt, resulterade i en andraplats, 20 sekunder efter vinnaren August Mollén, Denseln. Kristoffer Tengroth, sprintexperten från Sundbyberg tog ytterligare en SM-medalj på distansen med sin tredjeplats. Han har flera som ungdom sedan tidigare. Oskar Forsberg, Tullinge blev fyra och visade att det finns annat än Imark i TSK, kul! Erik Herne, Ravinen, placerade sig som 10:a och fick alltså en SM-plakett.

D18 vanns överlägset av Erika Källvik-Leuven från Åmål. Desto mer tajt därefter, Julia Rajan, Lidingö blev delad femma, bara 1 sekund från brons, men 1,20 från guldet.

Summerar vi den individuella sprinten kan vi konstatera att det var en kompliserad sprint som krävde full koncentration hela banan. Det var inte många som gjorde felfria lopp.

SM i Sprintstafett:
Dagen efter de individuella sprintarna var det tredje gången gillt för den mixade sprintstafetten. Förra året vann OK Ravinen i tuff strid med Stora Tuna. Skulle det bli en upprepning?

Nja, tuff strid blev det inte, Stora Tuna var allt för snabba. Men tre stockholmslag topp 10 blev det.
Ravinen inledde lite knackigt och låg klart efter från start. OK Södertörn låg tvåa vid växel 1 via bra lopp av Louise Markstedt. Men på efterkommande sträckor knappade Kalle Bergman och Gustav Bergman in till topp tre ut på sista. Även Järla och Lidingö gick bra och var med topp sex när de avslutade med tjejer på sista sträckan. Södertörn tappade lite på killsträckorna, så det blev ingen poideplacering till slut. Tove Alexandersson, Stora Tuna var trots säker ledning ut från växel ändå snabbast på sträckan. Karolin Ohlsson, Järla visade åter att hon har bra form. Plockade upp Järla till en tredjeplats i tuff fajt med bland annat Lidingö som till slut blev sjua. Helena Jansson gick ut tillsammans med Linné på sista, malde sakta men säkert ner Johanna Öberg och kom in som tvåa med klar marginal bakåt. Men Stora Tuna var 1,5 minut före, en "avgrund" i dessa sammanhang.

Summasummarum: Kul att Stockholmslagen presterade så bra. Det var till viss del lite okända löpare i lagen vilket är trevligt.
1: Stora Tuna OK. Tilda Östberg, Anton Sjöqvist, Emil Svensk, Tove Alexandersson
2: OK Ravinen. Josefin klintberg, Kalle Bergman, Gustav bergman, Helena Karlsson
3: Järla. Josefin Persson, Erik Berzell, Andreas Hall, Karolin Ohlsson
7: Lidingö. Anna Bachman, Mårten Boström, Nicolas Simonin, Emma Bjessmo.

RELATERADE NYHETER

Möte hos Idrottsnämnden
StOF på möte med Stockholms Stads Idrottsnämnd
Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Fler nyheter