Svensk Orientering logotyp
25.10.2019

StOF-styrelsens höstbrev till klubbarna

Orientering
Snart november och dags att genomföra grundträning och tid för allehanda utbildning av klubbfunktionärer. StOF.s ordförande sände ut följande information till klubbarna i mitten av september

  

     

2019-09-12

Till klubbordförande inom stockholmsorienteringen

Här kommer lite information från Stockholms Orienteringsförbund. 

Inledningsvis vill jag gratulera klubbarna i Stockholm till en framgångsrik tävlingssommar med världsmästartitlar i stafett till Karolin Ohlsson, Järla, Johan Runesson, IFK Lidingö och Gustav Bergman, OK Ravinen som kronor på verket.  Stockholm har även fått framgångar på Junior-VM i Danmark och vid O-Ringen i Norrköping hade Stockholm närmare 20 klassegrare vilket måste vara något av rekord. 

Nu är vi mitt uppe i svensk mästerskapsperiod och det är inte otroligt att vi inom kort kommer få se både ungdoms-, junior-, senior-, och veteranmästare som representerar stockholmsklubbar.

Men orientering handlar inte bara om tävlingsprestationer. Nedan vill jag ta upp några aktuella frågor som klubbarna behöver ta ställning till. 

Angående O-Ringen 2025 i Stockholm.

Som ni vet har StOF:s årsmöte, d.v.s. ni ordföranden, givit StOF-styrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett O-Ringen i Stockholm 2025. Utredningen har letts av en arbetsgrupp, bestående av Lars Gerhardsson ordf., Göran Hellgren, David Hector, Sara Jonasson och Kalle Högberg, som underhand rapporterat till StOF:s styrelse och även vid ordförandeträffar och med artiklar i tidningen Orientering Stockholm-StOF-nytt informerat om utredningens framåtskridande.

Arbetsgruppen tillsammans med StOF:s styrelse anser att utredningen är klar och avses nu lämnas över till klubbarna för slutligt ställningstagande. 

Övergripande är statusen följande:

 • Förutsättningarna för ett O-Ringen i Stockholm 2025 är mycket goda och O-Ringen AB är beredda att tilldela Stockholm tävlingen under förutsättning att distriktets klubbar sluter upp bakom projektet.

För O-Ringen AB:s del är arrangemanget ”vårt” under förutsättning att tillräckligt många klubbar vill vara med på detta. 

I höst kommer vi att under tre tillfällen antal informera djupare om utredningens resultat där även representanter för O-Ringen AB kommer att delta. Med den informationen som underlag är då tanken att klubbarna ska ta ställning till ett eventuellt deltagande i arrangemanget. För det krävs antingen ett styrelsebeslut eller ett årsmötesbeslut. Om tillräcklig många klubbar visar intresse så kommer ett så kallat Föreningsråd att bildas under ledning av O-Ringen AB. Ni kommer att få en presentation av det vi kommit fram till i god tid innan mötena. 

Hur detta ser ut informeras vidare i de planerade informationsträffarna.
Informationsträffarna avses att hållas enligt följande:

 • Tillfälle 1 - Kvällsmöte
  • Datum: Onsdag 6 november
  • Tid: 18:30-20:30
  • Plats: Alewalds, Kungsgatan 32, Stockholm
  • Tillfälle 2 - I samband med StOF-konventet
   • Datum: Lördag 9 november
   • Tid: 13:00-?
   • Plats: I samband med Tullinge SK.s Novembertävling
   • Tillfälle 3 - Frukostmöte
    • Datum: Onsdag 20 november
    • Tid: 07:00-09:00
    • Plats: Alewalds, Kungsgatan 32, Stockholm

Inbjudna till de tre mötestillfällena är respektive klubbs ordförande och styrelsemedlemmar.

Anmälan sker till Lars Gerhardsson, l.gerhardsson@comhem.se, med angivande av tid och antal deltagare senast fredag 25 oktober.

Vi vill nämna att ett O-Ringen i Stockholm 2025 innebär ett 50-års jubileum sen Stockholms förra arrangemang 1975 i Västerhaninge. Så det känns som att det är Stockholms tur nu.

 Testa Hitta Ut
Ingen har väl missat att StOF för tillfället arrangerar Hitta Ut i centrala Stockholm? Tanken är att årets arrangemang ska vara en test och ögonöppnare för klubbarna att göra något motsvarande i sina hemområden. Jag uppmanar er att sprida Hitta Ut Stockholm till era vänner och bekanta och göra ett sista ryck innan säsongen är över. Redan nu är det mer än 1000 personer som har registrerat minst en kontroll och kan vi nå ytterligare 1000 så ökar ju förutsättningarna för både sponsring och samhällsstöd kommande år.

Lägg upp era arrangemang 2020 i Eventor
StOF:s tävlingskommitté vädjar åter till er i klubbarna att lägga upp de tävlingar ni är uppsatta på för 2020. Eftersom tiden för inläggning på det normala viset är passerat, måste ni nu lägga upp arrangemanget som en Närtävling. Meddela StOF-kansliet när detta är gjort så ser de till att de kodas om till nationella-, eller Distriktstävlingar.

Aktuellt programförslag finns på StOF:s hemsida, arrangör.

Ungoteket 2020
StOF:s satsning på utbildning av unga ledare fortsätter även 2020.

Vi uppmanar klubbarna att delta i detta projekt och anmäla ungdomar till Ungoteket när inbjudan släpps om några veckor.

Att uppgradera och hela tiden fylla på ledarkåren i klubbarna är en överlevnadsfråga.

Mer om Ungoteket på: www.ungoteket.se

StOF-konventet den 9 november
Inom kort kommer vi att bjuda in till höstens StOF-konvent. Som traditionen bjuder planerar vi att genomföra konventet i samband med Tullinge SK:s november tävling lördag den 9 november. Detaljerna är inte klara, men vi uppmanar klubbarna att lägga in konventet i planeringen av höstens aktiviteter.

Omorganisation StOF kansliet
Lasse Forsberg, StOF:s mångåriga kansliresurs, har aviserat att han vill gå ned i arbetstid till ca 75-80% från och med september i år, bland annat för att ge StOF möjlighet kunna skola in en ny resurs. Åren går och Lasse känner också att han vill ta det lugnare framöver vilket är fullt förståeligt. Man brukar säga att ingen är oumbärlig men jag undrar om det inte är så i detta fall. Lasse har betytt otroligt mycket för orienteringen i Stockholm så det hela känns lite pirrigt faktiskt. Men vi är fler som börjar komma upp i åren så en generationsväxling står för dörren på flera håll.

Hur som. Vår lösning är att Göran Hellgren, nu styrelsemedlem, går in på konsultbasis som Tf. kanslichef i första hand nu fram till årsskiftet. Göran har visat intresse för att ta detta uppdrag och styrelsen beslöt denna lösning. (Göran deltog inte i beslutet).

Under hösten får vi se hur en långsiktig lösning ska se ut beroende på om och hur Lasse vill jobba på längre sikt. 

Avslutningsvis vill jag uppmana klubbarna att kontinuerligt besöka StOF:s hemsida för att bli uppdaterad på aktuella aktiviteter som sker inom StOF:s verksamhet. Och glöm inte Orientering Stockholm/StOF-nytt! 

Vi ses!

Lennart Hävren
Ordförande Stockholms Orienteringsförbund

RELATERADE NYHETER

Solnedgång
Sommarläger i sommarvärme
orienterare
Första tredjedelen i elitprisligan avklarad
Stora Tuna damsegrare vid 10mila 2024
Lyckat 10mila genomfört!
Fler nyheter