Kom igång

Nu när du fått upp intresset för orientering finns det flera sätt att komma igång på.

Kontakta den lokala klubben
Ett bra sätt att komma igång med orientering är att ta kontakt med den lokala klubben på orten där du bor. Detta gör du enkelt genom att i vårt klubbregister söka dig fram via det distrikt du hör hemma i och sedan leta dig vidare till klubben.
Föreningar i distriktet

Jag vill lära mig orientering på egen hand
Orienteringens grunder är ett bra ställe att börja på om man vill lära sig mer på egen hand. Kolla gärna i Idrottsbokhandeln också, där finns böcker både för nybörjaren och för den som hållit på ett tag.

Jag vill prova på orientering på egen hand
Du kan redan idag hitta aktiviteter som pågår nära dig utan att vara klubbansluten.

Naturpasset är den naturliga vägen till skog och mark. För att delta på Naturpasset köper du en karta där fasta kontroller är utsatta i skog och/eller bebyggelse. Dessa kartor finns på cirka 500 olika områden i Sverige. Hitta ditt närmaste område och var du kan köpa kartan redan nu.

Motionsorientering är ett roligare sätt att löpträna. Motionsorienteringarna finns på flera orter i Sverige och vänder sig till dig som under enkla former vill springa en orienteringsbana, med eller utan tidtagning. En instruktör som hjälper nya finns alltid på plats.

Det finns även öppna motionsklasser på i stort sett alla traditionella orienteringstävlingar. Det arrangeras över 600 stycken varje år runt om i landet. I anmälningssystemet Eventor finns ett program över alla tävlingar.

Hittaut är friskvård för alla som vill upptäcka nya platser och samtidigt leta checkpoints med karta. Det finns också på många orter ute i landet. Med hjälp av den stadskarta (med 50-70 checkpoints markerade) som gratis delas ut till samtliga hushåll i respektive arrangörsort har deltagarna i hittaut.nu omkring ett halvår på sig att hitta och registrera de checkpoints som finns utplacerade.

Omaps samlar alla orienteringskartor på ett och samma ställe. Vill du själv ut och prova på orientering kan du här hitta kartor och kontaktuppgifter till kartägare runt om i hela Sverige.

Jag vill börja tävlingsorientera

Varje år arrangeras över 600 orienteringstävlingar runt om i landet. I anmälningssystemet Eventor finns ett program över alla tävlingar. Det finns klasser som passar alla och där man även kan springa ihop med en vän om man vill. På dessa kan också alltid anmäla sig direkt på plats.

Välkommen ut!