Börja orientera

Vill du börja orientera? Välkommen hit!

Roligt att just du vill börja med orientering. På denna sida hoppas vi kunna presentera allt du behöver veta för att kunna börja orientera nu.

Inom orienteringen finns det möjlighet för alla att vara med. I våra fyra orienteringsgrenar 
  • orienteringslöpning
  • skidororientering
  • mounteinbikeorientering 
  • precisionsorientering
kan alla hitta den eller de former av orientering som passar. 

Orienteringslöpning är grenen som de flesta förknippar med idrotten orientering. Här springer du i skogen för att hitta kontroller som är markerade i en viss ordning på en karta.
Vill du veta mer om någon annan gren kan det ändå löna sig att klicka på länken ovan först eftersom orienteringens grunder beskrivs bäst där.

Skidorientering är en gren av orientering där du åker skidor på stigar och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning. 

I mountainbikeorientering cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta. 

I precisionsorientering kan alla  delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng även för till exempel rullstol och cykel. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska,  utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt  kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

Läs om hur du kan prova på eller komma igång...