Tidigare aktiviteter

Här kan ni läsa om Brobyggarnas verksamhet under åren.

2014

Under 2014 var de tre första träffarna i Bispgården i november (2013), Sollefteå i februari och i Sundsvall i mars. Då vi tränade, spelade curling, var på laserhallen och planerade upp säsongen och vad vi ville med Brobyggarna.

Under sommaren 2014 samarbetade vi kring Rikslägret i juni och vi hade gemensamma lag till U10mila i Boråstrakten i början av augusti. Vi hade ett HD18 och ett D18-lag med Brobyggarna, vi hade också ett rent Sundsvalls OK lag i D18. I anslutning till U10mila arrangerade vi ett USM läger i Köping/Kolsva, där vi körde två av arrangörernas USM-träningar.Den 15-17 augusti arrangerade Brobyggarna ett läger ute på Ulvön vid Sandviken  i samband med High Coast Medel på Ulvön. Vi körde sprintstafett, orienteringsträning, volleyboll, 5-kamp och Nolaskogsarnas medeldistans High Coast Medel.Den 12-14 september åkte vi på tävlingsresa till Östersund där vi sprang Natt-OL på fredagen, Loffelunken - en medeldistans i Krokom på lördagen och Älgjakten, en 7-mannastafett vid skidskyttestadion i Östersund på söndagen. Vi bodde tillsammans i Frösö IFs klubbstuga och på lördagseftermiddagen var vi och körde ett pass i rummen på Boda Borg.

Under USM i Köping bodde distrikten tillsammans på Lärbogården utanför Kolsva.

I november/december träffades vi återigen i Bispgården för att utvärdera året och börja fundera över nästa år. Då vi fått nya pengar från Idrottslyftet så kunde vi tillsammans blicka framåt och sätta upp nya mål och utmaningar inför 2015.

2015

Vi har haft två träffar en i Örnsköldsvik 30 januari - 1 februari, då vi körde innebandy, sprintorientering, badhusorientering och långdistans. I slutet av mars 28 -29 mars genomförde vi ett barmarksläger i Sundsvall, tyvärr kom en del snö dagarna innan, men vi kunde ändå genomföra två orienteringspass och ett styrkepass med innebandy efteråt. På söndagseftermiddagen deltog vi i Mötesplatsen - en ungdomsledarkonferens som SOFT arrangerade tillsammans med SISU.

Vid 10-mila 9-10 maj hade vi ett Brobyggarlag i ungdomsstafetten. 

Det blev tyvärr inget U10-mila då tävlingen sammanföll med Norrlandsmästerskapen i Sollefteå. Nästa år hoppas vi att tävlingsprogrammet ser annorlunda ut så att vi kan vara med igen.

Vid DM-tävlingarna för Ångermanland och Medelpad i Härnösand  den 22-23 augusti anordnade vi ett läger på Härnön. Under helgen bodde vi på Sporthotellet, och förutom att springa DM-tävlingarna så utforskade vi grottorna ute vid Smitingens havsbad, spelade beachvolleyboll och grillade vid havet., Vid USM i Sundsvall bodde alla tyre distrikten tillsammans. Tyvärr krockade Östersundstävlingarna Loffelunken och Älgjakten med USM detta år, och vi hoppas att vi kan hitta en annan aktivitet i Jämtland vid en annan tidpunkt. I stället träffades vi i Sundsvall i november och sprang Höknatten - en nattpatrulltävling. Efteråt väntade en skön dusch, tacos och microsprint i SOK-stugan. Året avslutades med en träff i Sollefteå där vi också bjöd in alla "nya" 15 åringar. Vi körde sprint på NM-sprintkartan, bollturnering på eftermiddagen inomhus och funderade över träffarna och aktiviteterna som varit under året och vi började fundera över 2016.

2016

I början av april träffades vi för ett barmarksläger i Sundsvall, och denna gång var det barmark - vi körde barmark på Essvik, laserhall, nattorientering och på söndagen körde vi en av SM-sprintbanorna från 2015. Vi hade pratat om att skaffa orienteringströjor för Brobyggarna och under våren blev det verklighet - superfina tröjor med namn på!I slutet av maj träffades vi söder om Örnsköldsvik, Bjästa - vi körde High Coast och gick till Slåtterdalsskrevan i Skuleskogen, Höga kusten. En otroligt fin vandring i den vackra Höga Kusten terrängen.

Laddade till max åkte vi buss tillsammans ner till Tibro för att springa U10 i början av augusti, vi hade ett herrlag och två damlag, varav ett var ett Sundsvalls OK lag. På vägen hem stannade vi i Karlstad för att köra två stycken USM-träningar.

I september drog vi till Östersund för att springa nattoreintering, Loffelunken, Älgjakten och klura ut cellerna på Boda Borg. Vi bodde i Frösö IFs klubbstuga och vi ställde upp med fyra Brobyggarlag på Älgjakten. Vi avslutade året med Höknatten i Sundsvall, snön hade kommit redan i november och det blev en lång, kall och tuff natt för patrullerna! Vi övernattade i IF Strategens klubbstuga i Töva, och avslutade helgen med en bollturnering inomhus på söndagen.

2017

Årets första Brobyggarträff var i Sollefteå samlade 27st ungdomar, juniorer och ledare. Tanken var att vi skulle delta vid SkidO SM som skulle avgöras på Hallstaberget, på grund av snöbrist blev det inställt men vi träffades under två dagar i Sollefteå ändå. Flera "nya" Brobyggare var med för första gången och i stället för SkidO blev det SprintOL på gamla regementområdet, skidkytte på Hallstaberget, utvärdering och massor av ideér på aktiviteter inför året på lördagen, och på söndagen åkte några skidor och några körde långpass. Som vanligt när Brobyggarna varit i Sollefteå så bodde vi i Remsle stugan.

I slutet av mars den 24-26 mars träffades vi i Härnösand för en helg med inomhusorientering, banläggningskurs, sprintintervaller och lite barmarksorientering vid Murberget. Inomhus orienteringen var i en idrottshall där det inte var lätt att hitta det optimala vägvalet bland trappor, läktare, bommar och bänkar. Sprintintervallerna var i anslutning till Högslättens IP, och det blev tuffa intervaller med gemensam start. Barmarks orientering i lag där det gällde att samla så många kontroller och poäng som möjligt. En helg som hade det mesta, men också en banläggarutbildning och givetvis tacos!

Den 25-28 maj drog vi på USM läger till Umeå i samband med Västerbottens 3-dagars. Det blev både träningar och tävlingar inför USM.

Kvällen före vilodagen vid Oringen i Arvika träffades vi på torget vid C-orten för att spela vi brännboll. En aktivitet som blivit tradition.

Första helgen i augusti åkte vi i stor buss ned till U10 mila i Tranemo. Vi ställde upp med ett Brobyggarlag i HD18 respektive D18, och ett Sundsvalls lag i D18. Efter tävlingen fortsatte vi till Skara för att besöka Skara sommarland innan vi åkte hem.Den 8-10 september åkte vi till Östersund och sprang Nattserien, Loffelunken och Älgjakten. Vi övernattade i Frösö IFs sportstuga, där vi sov över på luftmadrass. Vi provade bågskytte inomhus i Brunflo på lördags eftermiddagen och badade på äventyrsbadet efter middagen.

I november träffades vi Sundsvall och sprang ”Höknatten” – en patrullnattorientering, som var tuff och utmanande. På söndagsförmiddag spelade vi bowling på Södra Berget, helgen och året med Brobyggarna avslutades med tacobuffé – en ”stående” rätt när vi träffas!

2018

Årets första träff var i Sundsvall den 16-18 februari i samband med SkidO SM på Södra Berget. Man kunde välja mellan att åka klass eller öppen bana, många utmanade sig själv framför allt på söndagens stafett. Vi träffades redan på fredagen för att tillsammans bestämma programmet för årets Brobyggare, och det var som vanligt många förslag på olika aktiviteter. På lördagseftermiddagen badade vi på Himlabadet och efter det var det kamratmåltid och prisutdelning på Sidsjö Hotell. Kvällen avslutades med spel av olika slag.

Den 17-18 mars träffades vi i Härnösand för att åka SkidO i Bondsjöhöjden, vi åkte skidO tävling på lördag förmiddag och körde bollekar inomhus på eftermiddagen och kvällen avslutades givetvis med tacos. Vi bodde på hårt underlag i Klockargården i Säbrå inte långt från tävlingarna vi Bondsjöhöjdens IP, och på söndagen var det återigen skidO tävling som också fick avsluta lägret.

Den 17-20 maj åkte vi på gemensamt  USM läger till Luleå med träning och tävling.I samband med Medelpad och Jämtland/Härjedalens DM i Bräcke ordnade vi läger med förutom två orienteringstävlingar, paddling, brännboll, kubb och bad. Lördagskvällen avslutades med hamburgergrillning och fotboll. Fina tävlingar och paddling i vacker natur kryddades med årets bottennapp när det gällde login, men vi överlevde det också.Årets Oringen gick i Örnsköldsvik, och vi samlades på kvällen dagen före vilodagen vid Nyängetshavsbad för volleyboll, brännboll och fika.

Den 3 augusti rullade bussen söder ut mot U10 mila Götene i Västergötland. Denna gång valde vi att stanna kvar och springa hela helgen, en natt till i tält och två tävlingar till. Det blev en jättelyckad helg, att få campa tillsammans och dessutom springa tillsammans är en höjdare.I början av september drog vi till Östersund för nattorientering, Loffelunk och Älgjakt. Det blev också ett besök på Multi Challange där vi körde Gocart och åt tacos, kvällen avslutades på badet innan vi åkte tillbaka till login vid Frösö IFs klubbstuga. Vid Älgjakten ställde vi upp med 4 st Brobyggarlag!

Den 10-11 november träffades vi i Sundsvall för att springa nattpatrullorientering - Höknatten, i år var det snöfritt och plusgrader - härligt! Det blev 6st Brobyggarlag i olika konstellationer, pizza på kvällen, och på söndagen körde vi Laserhallen på Strike Club, Södra Berget och innan vi åkte hem blev det tacobuffé.

Året avslutades med att vi deltog vid distriktens gemensamma Föreningsledarträff i Sollefteå på Hallstaberget. Vi deltog på SOFT och SISUs föreläsningar och presenterade Brobyggarprojektet för deltagarna. Vi arbetade också med Brobyggarprojektets mål och vision. 

2019

Första helgen i februari var vi 40 stycken som åkte ner till Stockholm för att delta i Stockholm Indoor Cup. För många var det första gången men vi lyckades bemästra klurigheterna båda dagarna. Vi åkte stor buss från Härnösand och bodde på luftmadrass i Ravinens klubbstuga. Under helgen utvärderade vi fjolårets aktiviteter och bestämde vad vi skulle göra under 2019.

Den 10-12 maj var vi 39 stycken på läger i Örnsköldsvik i samband med High Coast. Vi bodde på hårt underlag i Vårby klubbstuga. Det började med sprint på fredag em/kväll efter kvällsfikat fick vi veta hur en PreO tävling går till. På lördagen var det medeldistans på förmiddagen och på eftermiddagen fick vi pröva PreO på en av banorna från Oringen. På kvällen var det Tacos och lite olika samarbetsaktiviteter/lekar. Helgen avslutades med långdistans på söndagen.

Vid Oringen i Norrköping träffades vi på kvällen innan vilodagen för att umgås, spela brännboll och fika tillsammans.Första helgen i augusti packade vi in oss i bussen och åkte till U10mila i Örby, Kinna. Två Brobyggarlag - ett HD18-lag och ett D18-lag, och två stycken SOK-lag i D18 var anmälda. Vi bodde i tält på campingen och sprang både stafetten och Markdubbeln innan vi styrde hemåt igen trötta efter en superkul helg!I november träffades vi på Hallstaberget i Sollefteå för att utvärdera året, fundera på vad vi vill 2020 och för att planera var sin Indoor orienteringstävling i respektive distrikt. Vi arbetade både i tvärgrupper när vi utvärderade och funderade kring vad som krävs för att arrangera en Indoor tävling, och sedan distriktsvis för att fördela och planera arbetet. Under helgen hann vi också med att åka skidor, springa en sprintträning och gå på spa.

2020

Projektet är inne på sitt sjunde år!

Sista helgen i januari var vi 36 som åkte ner till Gävle för att delta i Gävle Indoor. För några var det första gången men vi lyckades bemästra utmaningarna på ett bra sätt på de båda etapperna som gick på samma dag. Vi åkte stor buss från Härnösand och bodde på luftmadrass i scoutgården Hästmuren. På söndagen besökte vi äventyrshuset Alborgen i Valbo där vi löste klurigheter likt Boda Borg. Under helgen utvärderade vi fjolårets aktiviteter och bestämde vad vi skulle göra under 2020.

Där tog det stopp, pandemin satte resten av våra planerade aktiviteter på paus. De inplanerade indoortävlingarna i respektive distrikt, tävlingsresorna och träffarna allt fick skjutas på framtiden.

I september lättade det något och vi åkte över dagen till Östersund för att delta på Loffelunken och spela discogolf. Det blev en fin dag och 25 ungdomar deltog på utomhusaktiviteten. Här var alla föräldrar som kunde ställa upp och köra så vi kunde transportera oss Coronasäkert till stor hjälp.

Återigen så stramades rekommendationerna åt, och vi kunde inte genomföra fler träffar under året

Med förhoppning om att projektet kan sätta fart igen 2021.

2021

Pandemin gjorde att våra planerade våraktiviteter fick ställas in. De inplanerade indoortävlingarna i respektive distrikt har återigen fått skjutas på framtiden, och det behövs ett omtag med dem för att återuppta planeringen och organisationen kring dem då flera av de som var med och planerade håller på att växa ur Brobyggarna.

I augusti då restriktionerna lättat under sommaren kunde vi gemensamt åka till Ungdomens 10-mila i Skövde, vi kombinerade detta med ett USM läger då USM detta år avgjordes i Falköpingstrakten. Det blev en uppskattad resa med träning, tävling och övernattning i tält. I år var det en klass HD20 och vi ställde upp med 2 Brobyggarlag.

I september åkte vi till Östersund för att delta på Loffelunken, sporta och springa Älgjakten. Vi var 33 Brobyggare som deltog på tävlingarna och på inomhusaktiviteterna i sporthallen. Vi bodde på vandrarhem och det blev återigen en lyckad helg

I november tog vi tåg och minibussar ner till Sandviken och deltog på Vikenindoor under två dagar. Vi bodde på vandrarhem i Sandviken och på lördag eftermiddag var vi på Parkbadet i Sandviken. Vi var 25 Brobyggare som kämpade oss igenom de kluriga banorna på Bessemergymnasiet.

Återigen så stramades rekommendationerna åt, och planen för en träff i Sollefteå fick skjutas på framtiden.

Med förhoppning om att projektet kan sätta fart igen 2022.


Skribent/senast uppdaterad: Anna Nordin, 2021