Satsning på utsatta områden genom Idrottsklivet

Riksidrottsförbundet skriver på sin hemsida: "Idrottsklivet är satsningen som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga. Syftet är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta. Regeringen tillför ett årligt stöd på 100 miljoner till idrottsrörelsen."
Idrottsklivet drivs i samverkan mellan Riksidrottsförbundet, elva av våra RF-SISU distrikt samt 14 specialidrottsförbund, varav Svenska Orienteringsförbundet är ett. Läs mer om Idrottsklivets mål och syften på Riksidrottsförbundets webbsida.


Svenska Orienteringsförbundets projektledare för inkludering Cecilia Östman har rekryterat några föreningar för att skapa anpassade aktiviteter riktade till de så kallade utsatta områdena i former där alla kan delta oavsett ekonomisk förutsättningar. Hittills har man använt sig av koncepten "Hittahem" och "ORMAR".

Hittahem
Projektet som startade 2021 har sin bakgrund dels i Riksidrottsförbundets Strategi 2025 där målet är att idrottsrörelsens sammansättning ska spegla samhällets, dels i Svenska Orienteringsförbundets Kompassriktning 2030 där vi under devisen "flera och mera" ska verka för ökad social hållbarhet genom idrott.

Pionjärföreningar för Hitta hem är bl.a. Mälarhöjdens IK. Inom ramen för Hittahem erbjuds olika former av öppna sprintträningar i närområden för såväl föreningsmedlemmar som boende i området. Genom att arrangera träningstillfällen blir Hittahem både en återkommande aktivitet som en möjlighet att delta spontant. Det viktigaste är att deltagandet ska vara så enkelt och villkorslöst som möjligt för att locka så många som möjligt.

Läs på RFs hemsida om hur Helsingborgs SOK jobbat med Hittahem



ORMAR
Under hösten har Kista Sports Club fått igång sin orienteringssektion med hjälp av ORMAR-konceptet (Orientering-Rörelse-Motion). Inom ORMAR fokuserar man på rörelseglädje med orientering som verktyg. Utgångspunkten är att nå en målgrupp utan tidigare erfarenhet av föreningsidrott eller friluftsliv genom mycket enkel orientering och med inslag av andra idrottsmoment och rörelseövningar. På det sättet vill man att barn i tidig ålder ska få en positiv bild av orientering som idrott. En poäng med ORMAR är också att det ska vara så enkel orientering att vem som helst utan orienteringsbakgrund ska kunna leda grupperna.

Kista SC har under ledning av projektledare Ben Robertsson startat två grupper för barn under hösten med målet att etablera orientering som idrott i Järva. Efterfrågan på verksamhetstid mellan kl 15 och 17 på dagarna har gjort det svårt att fungera med ideella ledare. Istället har man utbildat unga i konceptet ORMAR genom projektstöd. Under hösten har 50 barn registrerat sig som ORMAR-medlemmar och deltar i de regelbunda träningarna. Konceptet utvecklas nu av Ben Robertson med stöd av SOFT och RF-SISU. Nu vill man också involvera StOF i att nå ut till fler områden.

Vill ni vara med?
Svenska Orienteringsförbundet söker fler klubbar som vill starta Hittahem- eller ORMAR-projekt inom Idrottsklivet. Det finns projektstöd att söka från RF-SISU Stockholm fram till sista oktober 2025 under fliken Idrottsmedel i din klubbs Idrott Online.

För hjälp med projektet - kontakta Per Forsberg på StOF eller Cecilia Östman på SOFT.