Historiska milstolpar

Historiska milstolpar i orienteringsidrottens utveckling, från starten 1886 tills idag.

1886

Ordet orientering, i betydelsen att med kartans hjälp ta sig fram i okänd terräng, används för första gången. Chefen för Kongliga Krigsskolan på Karlberg, överste H Thulstrup, skriver: Angående den praktiska undervisningen må nämnas, att öfningarna i Topografi vunnit någon tillökning genom att under sommaren 1886 för första gången företagits orienterings- och kartläsningsöfningar, hvartill anslogos tvenne dagar.

1893

Premiär för orienteringslöpning som tävlingsidrott för officerarna den 28 maj, när grenen finns med i Stockholmsgarnisonens årliga idrottsspel.

1897

Den första civila orienteringstävlingen genomförs söndagen den 31 oktober. Idrætsklubben Tjalve i Nordmarka norr om Oslo arrangerar i starkt kuperad terräng. Fyra olika kartor i skalor mellan 1:100 000 och 1:25 000 finns att tillgå.

1900

Skidorientering fick sitt genombrott då Skidfrämjandet arrangerade en budkavletävling över tre sträckor. Banan mätte 175 km, med start i Bollnäs, växling i Hudiksvall och Sundsvall och mål i Härnösand. Härjedalens IF vann med en tid på 28 timmar. Banorna offentliggjordes i förväg och det var inte ovanligt att åkarna träningskörde banorna.

1901

17 mars arrangeras Sveriges första orienteringstävling av Sundbybergs IK. Segrare blir initiativtagaren själv, 24-årige Victor Dahl. Banan mäter 14 kilometer med kontroller vid kyrkorna i Bromma och Spånga, samt vid gårdarna Vällingby och Duvbo. Segrartid 1.35.34, vilket ger kilometertiden 6.49.

1905

Bestämmelserna skärps för skidorientering och banorna hemlighålls tills upprop, ett dygn före start.

1910

SM i budkavle i skidorientering arrangeras för första gången.

1919

Ernst Killander, ordförande i Stockholms Idrottsförbund, realiserar förslaget om en förbundsorientering. Killander själv är banläggare. Tävlingen genomförs 25 mars och 155 av 217 anmälda (samtliga män) kommer till start vid Igelboda station i Saltsjöbaden. 27 är militärer och övriga civila. Man startar med en minuts mellanrum. Banan mäter 12 kilometer med tre kontroller med målet vid Nackanäs numera rivna värdshus. Tävlingen tänder på allvar gnistan för sporten och blir upptakten till den nuvarande orienteringen. Ernst Killander får efter detta epitetet Orienteringens fader.

1920

Sven Lindhagen, journalist på Idrottsbladet, skriver orienteringssportens första tävlingsregler.

1923

Distriktsmästerskap för manliga seniorer införs på prov.

1925

Damer tillåts för första gången vara med i orienteringslöpning, vilket sker på tävling i Göteborg, där man tävlar i patruller om tre löpare.
Bestämmelserna för skidorientering skärps ytterligare och banorna släpps först i startögonblicket. 

1928

DM för damer vinner gehör, liksom DM i budkavle för herrar.

I Göteborg blir det stort rabalder när Sportklubben inbjuder till vårtävling 18 mars. Under 20-talet hade sporten så långt varit en höstsport. På våren kunde det ta död på de klassiska terränglöpningarna.

1930

26 inbjudna herrar bildar en egen sammanslutning, Skogskarlarnas Klubb, som under de kommande åren har en stark påverkan på utvecklingen till ett eget orienteringsförbund.

1934

Förbundsordföranden i Idrottsförbundet, Bo Ekelund, inrättar en kommitté för handhavandet av frågor rörande orienteringsidrotten. Sveriges Idrottsförbunds Kommitté för Orientering, SIKO, inrättas.

1935

SM-premiär i Skinnskatteberg. Jägmästaren Olle Ekbom, Garpenberg, är banläggare. Deltagarantalet begränsas till 200 fördelat bland distrikten efter deltagandet på respektive DM. Segrar gör Arvid Kjellström, Stigfinnarna.

1936

18 mars är ett historiskt datum. Sex tongivande orienteringsledare, med Ernst Killander i spetsen, samlas för att dryfta och eventuellt besluta om bildande av ett orienteringsförbund. Detta möte hålls en vecka senare, 26 mars, och där beslutas att bilda eget förbund och en interimstyrelse väljs. Svenska Idrottsförbundet kan inte acceptera det. Man uppmanar alla föreningar att ta avstånd från det nybildade förbundet.
Söndag 3 maj hålls förbundsmöte för Svenska Orienteringsförbundet ad interim, det vill säga tillfälligt förbund. 59 klubbar från elva distrikt är representerade. Ernst Killander väljs till ordförande. På Idrottsförbundets årsmöte, 25 november, avslås motionen om självständighet för orienteringsförbundet efter en maratondebatt på tre timmar.

1937

Svenska Idrottsförbundet beslutar att lägga ner orienteringen i förbundets regi från och med nyåret 1938. Voteringen slutar med röstsiffrorna 64 för och 28 emot ett nytt förbund.

1938

Svenska Orienteringsförbundet bildas officiellt den 6 januari vid ett möte på Strömsborg i Stockholm, där 105 ombud från landets orienteringsklubbar finns på plats. Malcolm Murray väljs till förbundets första ordförande.

1945

Tiomila ser dagens ljus. På initiativ av Alvar Kjellström startas tävlingen ihop med Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Start i Uppsala och mål i Stockholm. SoIK Hellas, med Kruska-Jim Sjölander som avslutare, vinner.

1949

Orienteringsklubbarnas antal slår rekord. 1 529 klubbar är anslutna till Svenska Orienteringsförbundet, att jämföras med cirka 700 klubbar i dag.

1950

Svenska orienterare, under Gunvald Håkanssons ledning, deltar i både dag- och nattorientering i Schweiz, vilket troligen är första svenska deltagandet i tävlingar utanför Norden.

1951

Första SM i skidorientering för manliga seniorer.

1957

Två orienteringsdamer delar på utmärkelsen Årets idrottskvinna, Evy Garsell och Maud Wirstam.

1958

Tävlingspremiär bakom järnridån. En svensk trupp deltar i Bulgarien.

1959

Sverige tar initiativ till bildandet av en internationell organisation. Elva länder deltog i mötet i Sandviken.

1961

Internationella Orienteringsförbundet bildas officiellt vid ett möte i Köpenhamn. Svenskan Inga Löwdin blir generalsekreterare.

P-O Bengtsson, orienteringsvärldens störste missionär och researrangör, anordnar sin första Europaturné.

1962

Gulsotssmittan har spridit sig bland landets orienterare. Tävlingsstopp införs under våren. När tävlingarna återupptas på hösten gäller heltäckande klädsel.

1965

Den första 5-dagars genomförs i Skåne, Blekinge och Danmark med P-O Bengtsson och Sivar Nordström som initiativtagare. O-Ringen, en sammanslutning av landslagsorienterare, står bakom. 156 löpare deltar.

1970

Trimorienteringen, en motionsform som fick stort genomslag, startar med 20 000 sålda paket första året.

1972

Första SM i skidorientering för kvinnliga seniorer.

1975

Första VM i skidorientering arrangeras i Hyvinge, Finland. Nio nationer deltog och Finland erövrade alla guldmedaljer.

1976

O-Ringens 5-dagars slår rekord med nära 15 000 deltagare när tävlingen avgörs i Värmland. Det är en deltagarökning med 5 000. Samtidigt startar en intensiv debatt om sportens påverkan på djurlivet, där stressade älgar står i fokus.

1980

Premiär för handikapporientering då RBU:s ungdomssektion tillsammans med Hagaby GoIF bjuder in till orienteringsweekend för rörelsehindrade barn och ungdomar "Orientering för alla".
Sverige arrangerar sitt första VM i skidorientering i Avesta. 

1981

Annichen Kringstad vinner sitt första VM-guld. Och inte bara det. Hon får också Svenska Dagbladets bragdmedalj som första och hittills enda orienterare.

1983

Första arrangemanget av "Swedish Open Orienteering for Handicapped".

1985

O-Ringens 5-dagars slår deltagarrekord med 25 021 anmälda löpare, varav cirka 23 000 kommer till start. Falun är centralort.

1986

Handikapporientering för första gången på O-Ringen: En etapp på O-Ringen i Borås. 

1987

Tidkontroll infördes i handikapporientering för första gången på O-Ringen i Norrköping. 

1988

Handikapporientering flyttas från Handikappförbundet till Orienteringsförbundet.

1989

Handikapporientering får tävlingsregler.

1990

Första O-Ringen med 5 etapper i handikapporientering.
VM i skidorientering arrangeras i Skellefteå.
Junior-VM i orientering arrangerades för första gången och då i Älvsbyn, Sverige

1992

O-Ringen i Sörmland slutar med ekonomisk katastrof och man tvingas till en ackordsuppgörelse.
TrailO, trail orienteering, blir en officiell gren inom det internationella orienteringsförbundet (IOF). 

1993

I november 1992 avlider A-landslagslöparen Melker Karlsson hastigt efter ett träningspass. En handfull unga elitorienterare har dött under eller i samband med träning under senaste tioårsperioden. De plötsliga dödsfallen leder till att tävlingsstopp införs för elitorientering i Sverige under årets sex första månader. Nystarten sker i samband med 5-dagars i Falkenberg.

1995

Elektronisk stämpling införs på Tiomila och blir allt mer vanligt på nationella och distriktstävlingar.
Handikapporientering blir öppen för alla och byter namn till precisionsorientering. 

1996

Det första Riksmästerskapet i handikapporientering.

1998

Naturpasset, med Annichen Kringstad som projektledare, lanseras som en uppföljare till den snart 30-åriga Trimorienteringen. Över 30 000 paket säljs under första året.

1999

Elektronisk stämpling införs i alla klasser på O-Ringen, och det blir det definitiva genombrottet för elektronisk stämpling på alla former av tävlingar.

2000

Elitserien, en serie för landets allra bästa löpare, införs på seniornivå. Serien är ett led i att stärka kvalitén på elitlöparna, samt att höja statusen på arrangemang och öka det mediala intresset för sporten.

2001

Storbildsproduktion används för första gången på en tävling i Sverige. Detta sker vid Elitseriens final i Märsta, på invigningsdagen för O-Ringen.

2002

Ett nytt anmälningsförfarande till tävlingar införs genom att all anmälan sker över internet, via klubben online, där var och en själv kan anmäla sig till aktuella tävlingar.
Det första världsmästerskapet i mountainbikeorientering arrangeras i Frankrike. 

2003

Ett nytt utbildningsmaterial för ungdomar börjar produceras under namnet Skogsäventyret. Det är ett samarbetsprojekt mellan SOFT och Sveaskog, och materialet är i första hand avsett att användas som undervisningsmaterial i skolan. Materialet lanseras hårt under de kommande åren.
Första riksmästerskapet arrangeras i natt-PreO. 

2004

Sverige arrangerar VM med Västerås som centralort. Det är tredje gången VM avgörs i Sverige. Tävlingen blir en succé, inte minst arenamässigt med proffsig storbildsproduktion och storpublik på alla finaltävlingar. För första gången finns precisionsorientering med som en gren på VM.

2006

Tiomila i Hallsberg direktsänds i TV hela natten. Sändningen startar klockan 23.00 och pågår till söndag förmiddag. Sändningen sker i kanalen Sportexpressen. Den elva timmar långa sändningen är den längsta direktsändning som genomförts i svensk television.

2008

Junior-VM arrangerades för andra gången med Göteborg som centralort.

2011

Disciplinen TempO i precisionsorientering införs som officiellt SM (Vänersborg).
De första SM-tävlingarna i mountainbikeorientering genomfördes i Åhus på distanserna sprint, medel och lång.

2012

Premiär för den svenska MTB-O Cupen.
EM i orientring arrangerades i Falun för första gången i Sverige.

2013

Disciplinen TempO i precisionsorientering införs som officiellt VM (Finland).
Svenska Orienteringsförbundet bildar O-Ringen AB.

2014

Discipinen Sprintstafett (mixad s damer och 2 herrar) införs som officiellt VM i Italien.

2015

Sverige arrangerade Veteran-VM för första gången med Göteborg som centralort. Tävlingarna hade ca 3000 deltagare.
Discipinen Sprintstafett (mixad 2 damer och 2 herrar) införs som officiellt SM i Sundsvall.

2016

Sverige arrangerar VM för seniorer med Strömstad/Tanum som centralorter. Det är fjärde gången VM avgörs i Sverige. Tävlingen blev en succé, inte minst arenamässigt med proffsig storbildsproduktion och storpublik på alla finaltävlingar. Tävlingarna direktsändes i SVT och tävlingarna hade höga tittarsiffror.

2019

Sverige arrangerar VM i skidorientering med Piteå som centralort. VM för seniorer, juniorer, veteraner och EM för ungdomar ingick i ett succéfyllt arrangemang.

2021

Sverige arrangerar Världscup på Idre Fjäll - mer information kommer

2022

Sverige arrangerar VM i mountainbikeorientering i Falun/Säter - mer information kommer.
Sverige arrangerar världscup i Borås - mer information kommer