Orienteringsgymnasiet

RIG/NIU Göteborg Orientering - Elitidrottsgymnasiet Katrinelund


Göteborgs Orienteringsgymnasium är ett kombinerat RIG (Riksidrottsgymnasium) och NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) med totalt 8 platser per år. (4st RIG + 4st NIU). Göteborgs OLGY är placerat på elitidrottsgymnasiet Katrinelund som ligger mellan Ullevi och Korsvägen, ca 1 km från Göteborgs Centralstation/Lisebergs Station. Här kan du som elev välja att studera ett program på Katrinelundsgymnasiet eller Bernadottegymnasiet (som ligger nästgårds).

Orienteringsgymnasiet Göteborg består just nu (2023-2024) av 24 elever (9 st åk 1, 6 st åk 2 och 8 st åk 3) samt fyra tränare. Vi jobbar tillsammans för vår individuella utveckling i en miljö där vi känner glädje och trygghet till varandra och idrotten. På OLGY Göteborg kan vi vara seriösa och jobba hårt för de delar vi vill utveckla, men med ett tålamod och långsiktigt tänk för både fysisk och psykisk hållbarhet. Vi lär oss om alla de olika delar (elit)orientering består av och har roligt på vägen!OLGY-verksamheten
I dagsläget erbjuds 4 träningar per vecka. Måndag, tisdag, onsdag och fredag. Träningar utöver det erbjuds i samarbete med elitmiljön. Träningsinnehållet är varierande beroende på tid på säsongen. Vi tränar OL (sprint & skog), löpintervaller (tröskel/överfart/korta/långa), distanspass i skog och på väg inkl hemlängtanspass, styrka, rörlighet, löpteknik m.m. Vi fokuserar på tät kommunikation mellan elev och tränare där vi använder oss av Google Chat utöver kommunikation IRL på träningar och i samband med personliga samtal. Vi tror på att goda relationer både mellan tränare och elev och elever emellan skapar bästa förutsättningarna för utveckling över tid. Vi planerar för träningsdagar och träningsläger. 

Lärare/tränare 

 - Fredrik Bakkman (Specialidrottslärare & Tränare, 75% samt 25% Elitmiljö). 
 - Lina Strand (Specialidrottslärare & Tränare, 100%). 
 - Maria Magnusson & Isac Ericsson (Tränare, totalt 25% OLGY/Elitmiljön).
 - Skolans fysresursteam (2 st fysioterapeuter + 2st gym/fystränare)
 - Andreas Thern (40% Elitmiljö Göteborg).

Kost & boende
Skolan erbjuder eleverna komplett frukost i samband med morgonträningarna- (må+ti+fre). På onsdagar tar vi med oss mellanmål att inta direkt efter avslutat orienteringspass.  Eleverna har dessutom möjlighet att ta en matlåda från skollunchen att äta före/efter eventuell kvällsträning varje dag (må-fre). Lunchmaten är väl anpassad för idrottare. 
RIG-elever som behöver erbjuds boende i område Smörslottet via Balder Fastigheter (Läge: https://goo.gl/maps/HDEZsEn78UNjAL4T7). Söker du NIU och är i behov av boende? Hör av dig. Vår ambition är att erbjuda boende utifrån samma förutsättningar som RIG.

Om Katrinelunds Elitidrottsgymnasium

Katrinelundsgymnasiet är Sveriges största idrottsgymnasium och är RIG eller NIU för 14 olika idrotter och ca 600 elever, vilket utgör knappt hälften av det totala antalet elever på skolan. På skolan kan du känna gemenskap med andra elitidrottare och lära känna skolkompisar som inte idrottar. Du kan välja på följande program:
 - Katrinelund: Natur, samhäll, ekonomi.
 - Bernadotte: Natur, samhäll, teknik. 

Göteborg som elitmiljö
Svensk Orientering och Göteborgs Orienteringsförbund satsar, från hösten 2023, extra på elitmiljön i Göteborg. Elitmiljön omfattar OL-gymnasiet, den postgymnasiala miljön med en stor mängd unga satsande studenter och etablerade landslagslöpare, samt de lokala klubbmiljöerna. Utöver orienteringsverksamheterna finns också ett samarbete med Riksidrottsuniversitetet Chalmers/Göteborgs Universitet, RF Sisu samt det lokala elitprogrammet High Performance. Detta gör Göteborg till en elitmiljö av världsklass och nysatsningen ska öka samarbetet mellan exempelvis OLGY och den postgymnasiala miljön, vilket ska tillföra ökad kvalitet och inspiration för unga satsande löpare!

 

Information & Öppet Hus
Den 11 oktober 2023 bjuder vi in till en informationsträff/Öppet hus. Deltagande kan ske både fysiskt på plats samt digitalt.
Passar inte detta datum? Då är du välkommen att besöka oss vid annat tillfälle. Anmälan till informationsträffen/Öppet hus görs via Eventor här: https://eventor.orientering.se/Activities/Show/18917 Önskar du besöka oss annan tid, kontakta oss. Kontakta oss även om du har specifika frågor kring Öppet hus eller verksamheten generellt. Kontaktuppgifter finns nedan. Katrinelundsgymnasiet och Bernadottegymnasiet har öppet hus 19 november samt 18 januari (läs mer på respektive skolas hemsidor).

Ansökan
Ansökan till oss är öppen 15 september t o m 15 oktober. Ht-2023 sker RIG/NIU-ansökan samtidigt. Ansökningen sker via Svensk Orienterings hemsida. 
Elever kallas sedan till intervju + tester på sitt förstahandsval under vecka 43. Uttagning sker efter en samlad bedömning av ansökan/resultat/intervju/tester baserat på gemensam "matris" som alla OLGY använder. Besked kan dröja p g a att uttagningar behöver synkas mellan alla OLGY'n. Var noggrann med dina kontaktuppgifter i din ansökan så att vi kan nå dig. Var också noggrann med din rangordning av OLGY:n. Ansökan till skolan (gymnasieval med program et c) sker efter att du antagits till RIG/NIU och görs senast i februari 2024. 

För att få en inblick i vår verksamhet: följ oss på Instagram: olgygoteborg (https://www.instagram.com/olgygoteborg/

Kontakter

Fredrik Bakkman

fredrik.bakkman@educ.goteborg.se

tel. 070-3482620

 Lina Strand

lina.strand@educ.goteborg.se

tel. 070-5865087

Läs mer om Katrinelunds idrottsgymnasium här:

https://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk%3a2015821141222509


Och om Bernadottegymnasiet här:
 
https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/bernadottegymnasiet