Frågor och svar

Vanliga frågor och svar

Finns det enklare banor för nybörjare?
Det finns alltid olika svårighetsgrad och längd på tävlingar och träningar. Det finns korta och långa enkla och svåra banor för att passa nybörjare och mer erfarna. De som är mer vältränade och de som vill ta det lite lugnare.
Behöver man speciell utrustning?
Det går att orientera i vanliga träningskläder och skor. Vill man få ut mer av sin orientering är ett par orienteringsskor samt slitstarka kläder (nylonkläder) att rekommendera. Kompass är att föredra men det går att orientera utan.
Kan man verkligen orientera i stadsmiljö?
Ja det är numer vanligt att orientera i parker, stad och närområden. Leta efter "orientering stad" när du söker efter din orientering. Vill du längre ut i vildmarken leta efter "orientering terräng".
Varför ska jag gå med i en orienteringsklubb?
För att utveckla dig som orienterare och träffa andra människor med samma intresse. Du får tillgång till kunniga ledare, utbildningar, träningar och mycket mer. För att kunna springa tävlingsklass och stafetter behöver du vara med i förening. Du hittar alla Sveriges ca 600 föreningar via hitta orienteringsfunktionen.
Kan man springa tillsammans med en kompis eller måste man alltid vara själv?
Träningar och våra motionsprodukter såsom Naturpasset, Motionsorientering, Stolpjakten och Hitta ut väljer du själv om du vill göra själv eller med andra. På tävlingar finns alltid så kallade öppna klasser som man kan köra tillsammans med en eller flera andra. Tävlingsklass får man bara köra själv, med vissa undantag om det är patrulltävling eller vissa stafetter.
Får man använda GPS?
På träning får man använda GPS och då kan det vara ett hjälpmedel för att lära sig orientera. På tävling är det inte tillåtet att använda GPS som hjälpmedel. Dock bärs GPS utrustning idag men mer för att kunna följa tävlande live och analysera loppet efteråt.
Måste man ta alla kontroller på tävlingsbanor?
Ja,. alla kontroller måste tas och i rätt ordning också.
Om jag vill hitta information om tävlingsregler, anvisning kart- eller markfrågor vart hittar jag det?
Du hittar allt via Svensk Orienterings förbundssida, www.svenskorientering.se. Där finns information till föreningar, arrangörer, media och mycket mer.
Jag förstår inte alla ord och begrepp inom orientering?
Det kan vi förstå, du hittar en ordlista där vi samlat unika ord och begrepp för orientering. Du hittar ordlistan i menyn under Så funkar det => Ordlista
Behöver man vara med i en klubb för att träna och tävla?
Nej det behöver man inte. De flesta tävlingar och motionsaktiviteter är det bara att komma till och anmäla sig på plats. Om du vill lära dig mer om orientering och utvecklas snabbare rekommenderas att gå med i en klubb.
Vilken typ av klädsel gäller i orientering?
På tävling i skog är det krav på att hela kroppen förutom huvud, hals och armar ska vara täckta. På sprint är oftast fri klädsel. På träning bestämmer du själv, men heltäckande klädsel är att rekommendera.