Utrustning

I orientering finns det, liksom i andra idrotter, specifik utrustning som är mer eller mindre viktig för att göra din upplevelse bra och rolig. Skor och kompass är de absolut viktigaste.


När du tävlar behöver du ha heltäckande klädsel som skyddar kroppen mot rivsår och det rekommenderas även på träning. Med heltäckande klädsel menas att hud inte får vara bar på ben och bål. Långa byxor och t-shirt går alltså bra.

Givetvis kan du orientera i vanliga löparkläder och skor, men om du är mer aktiv kan det vara väl värt att skaffa särskilda orienteringskläder och skor som är anpassade för skogen.

Kompass rekommenderas också. Den är till god hjälp när du ska passa kartan mot norr och hålla riktningen.

Om du vill tävla behöver du ett kontrollchip eller en löparbricka att stämpla med vid kontrollerna. Saknar du eget chip kan du låna av arrangören. Sportident och Emit är de vanligaste stämplingssystemen.SkorOrienteringsskor har sula med ordentligt grepp och är gjorda i ett material som inte tar åt sig så mycket väta och blir tunga.

KompassTumkompassen är vanligast men linjalkompassen eller handledskompassen fungerar lika bra. Valet är en smaksak. Båda är lika lätta att lära.
Kontrollchip eller löparbrickaVid tävling med elektronisk tidtagning behöver du ett kontrollchip, eller en löparbricka, att stämpla med vid kontrollerna.
PannlampaPannlampa används vid nattorientering i mörker. Du kan hitta en pannlampa med pris från 600 kr upp till många tusenlappar beroende på batterilängd och kvalité av ljusstyrka.