Virtuell orientering

Orientering är i högsta grad en utomhusrörelse, men det hindrar inte att vissa moment eller färdigheter kan tränas på i en digital och virtuell miljö. Ett par digitala spel, verktyg och program finns för den orienteringsintresserade.
TORUSTORUS står för TempO Online Races Ultimate Series och är en plattform som årligen genomför en tävlingsserie med virtuella tävlingar i precisionsorientering. Plattformen har funnits sedan 2020 och är utmärkt för den som vill prova på PreO hemma i soffan eller vässa sina färdigheter i PreO.Catching FeaturesCatching Features, eller bara CF, är en virtuell orienteringsplattform för träningar och tävlingar, med en härligt gammeldags grafik, som dock var väl före sin tid när programmet utvecklades. CF är i allra högsta grad ett avancerat spel med möjlighet att ladda upp sina egna kartor och generera nya 3D-världar som du kan lägga banor på och arrangera både träningar och tävlingar. Programmet har sin egen statusbringande rankinglista och anordnar återkommande stafetter, multiplayer event, cuper och serier samt inofficiella VM i Catching Features. I tillägg dyker då och då tävlingar i SkidO eller MTBO upp.


Virtual-O
Virtual-O kan beskrivas som en modern variant av Catching Features med ett välutvecklat interface och utmärkt grafik. Programmet är i dagsläget kvar i ett tidigt stadie med ett fåtal banor och genererade kartor.