Så funkar hittaut

⇦ Tillbaka

Leta checkpoints och upptäck din närmiljö med hittaut

I 10 år har hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. Hittaut är gratis och arrangeras på 57 orter runt om i Sverige och aktiverar runt 80 000 deltagare. Hittaut finns även som friskvårdsprojekt för företag och skolor. 

Här skapar du ditt hittautkonto

Lycka till! 

Finn rätt väg

Med hjälp av kartan, som är en avbildning av verkligheten, finner du din väg fram till respektive checkpoint. Vill du lära dig mer om hur du ska tolka kartan och förstå vart du ska? Vill du lära dig kartans färger och symboler? Gå till så funkar orientering.

Kartan finns i pappersform och digitalt. Om du inte fått papperskartan i brevlådan kan du hämta en på våra utlämningsställen eller skriva ut den i mindre delar. I appen hittaut och på hemsidan har du tillgång till alla hittautorters kartor, ifall du skulle vilja hittaut på fler orter.

Om du vill kan du ta hjälp av mobilens GPS-markör på kartan för att se vart du ska. Den går att aktivera på både hemsidan och i hittauts app, som finns för iOS och Android. Gå till inställningar och ge åtkomst till platsdata om den inte dyker upp automatiskt.

  • För Android: gå till " Mina inställningar" och slå på “använd gps-funktion på kartan”. Säkerställ att du gett åtkomst till platsdata för hittaut-appen genom att gå till mobilens inställningar, appar, behörigheter, plats. 
  • För iOS: gå till mobilens inställningar, välj hittautappen, tillåt åtkomst till plats.

Hitta ända fram

I mitten av varje ring på kartan finns en checkpoint. Den är markerad i terrängen med en aluminiumstolpe med rosa hittautdekal. Ibland kan den vara svår att finna men till din hjälp har du en checkpointsbeskrivning som anger vad du ska leta efter för föremål, tex stenen, gropen, branten, lyktstolpen, stakethörnet. Beskrivningen finns i en tabell på papperskartan och dyker upp när du klickar på en checkpoint i kartvyn på hemsidan eller i appen. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsgrader, där grön är lättast och svart svårast.

Om en checkpoint saknas eller är trasig är vi tacksamma om du meddelar arrangören så att vi kan åtgärda problemet.

Registrera checkpoints

På checkpointstolpen finns en siffra som motsvarar nummermarkeringen på kartan. Siffran bekräftar att du har hittat rätt! Det finns även en bokstavskod bestående av en eller två bokstäver, som du registrerar vid aktuell checkpointsiffra i kartvyn på hemsidan/i appen eller under "min sida" på hemisdan. Du behöver ha ett hittautkonto och vara inloggad för att registrera checkpoints. 

Vinn priser

När du registrerar checkpoints är du automatiskt med i utlottningen av fina priser. Ju fler checkpoints du registrerar, desto större är chansen att vinna. Varje registrerad checkpoint motsvarar en lott. Att besöka samma checkpoint flera gånger ökar inte chansen att vinna. Däremot är en registrerad checkpoint med i samtliga utlottningar från dagen den registrerats.

Alla kan delta

Hittaut är gratis och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Du kan hittaut tillsammans med andra eller på egen hand. Välj om du vill gå, cykla, springa, åka skateboard, inlines eller något annat. Våra tillgänglighetsanpassade checkpoints går att nå på hjul och är märkta med en hjulsymbol. Dessa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga för dem med till exempel barnvagn, rullstol, permobil, rullator eller cykel. Utmana grannen, kompisen eller kollegan och följ statistiken över registrerade checkpoints på hemsidan. Du kan hittaut när du vill, för hittaut är tillgängligt dygnet runt från säsongens start till slut. 

Vi som gör hittaut

Friskvårdsprojektet hittaut samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar, med stöd från sponsorer och partners. Det är värdefullt för oss att alla deltagare registrerar sina checkpoints eftersom antalet personer och hur mycket de aktiveras genom hittaut är viktiga siffror i dialogen med sponsorer, partners och bidragsgivare. 

Respektera djur och natur

Allemansrätten ger oss möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt vistas i vår vackra natur. Visa särskild hänsyn när du passerar beteshagar och planterade hyggen och letar checkpoints i närheten av bostadshus så att du inte beträder tomtmark. Var observant på om det på mindre bilvägar är förbud mot fordonstrafik. Se mer information på Naturvårdsverkets hemsida.

Hittaut hemma eller på semestern

Finns hittaut där du bor? Eller i grannkommunen? Eller kanske dit du ska på semester? I rosa menyn i fönstrets ovankant finner du alla orter som har hittaut i år. 

Hittautorter på Sverigekarta 2020

 

Historik

Hittaut ägs och drivs av Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och arrangeras av lokala orienteringsklubbar runt om i landet. Som samordnare stöttar SOFT arrangörerna i de lokala projekten, arbetar för att sprida konceptet till nya orter samt utvecklar appen och hemsidan.

Idén till hittaut föddes i Huskvarna utanför Jönköping av några medlemmar i IK Hakarpspojkarna. 1996 tog klubben fram en orienteringskarta för Huskvarna, som finansierades av lokala sponsorer och delades ut till alla hushåll som fanns på kartan. Skillnaden mot dagens hittaut-karta var att det inte fanns några tryckta checkpoints som lockade folk att ta sig ut och använda kartan. Projektet ansågs slutfört i och med att kartan var utdelad.

Drygt tio år senare, hösten 2007, var det några i klubben som tyckte att denna idé skulle kunna utvecklas och att kartan också skulle omfatta Jönköping. Efter att idén stötts och blötts blev projektet till slut verklighet och kartan delades ut till 40 000 hushåll i Jönköping/Huskvarna i september 2008.

Redan i oktober samma år hade övriga orienterare i Sverige fått upp ögonen för projektet och på den årliga svenska orienteringsgalan belönades hittaut med utmärkelsen "Årets offensiva satsning". Detta gjorde att Svenska Orienteringsförbundet och flera orienteringsklubbar blev intresserade av projektet.

Hittaut har växt fort och nådde snabbt långt utanför Huskvarnas gränser. O-Ringen AB drev projektet ett par år innan Svenska Orienteringsförbundet tog över vid årsskiftet 2017. SOFT utvecklar hittaut tillsammans med orienteringsklubbarna och dess ideella klubbmedlemmar för att deltagare och samarbetspartners ska få en friskvårdssatsning i världsklass och av högsta kvalitet.

Villkor och Policy

Vill du veta mer om de villkor och policys vi jobbar med? Läs här.


Fotograf: Anna Karin Lundgren