SYIC Bosön 2022

Orientering var en av de idrotter som unga och vuxna med funktionsnedsättning kunde prova på under lägret Start Your Impossible Camp på Bosön en helg i maj. Fem banor med olika karaktär fanns att välja på för de 20 deltagare som valde orientering: kuperat eller plant, skogsstigar och gräsmatta eller asfalterade vägar och grusvägar. Genom projektet VägVisaren kunde även deltagare med synnedsättning och blindhet välkomnas. Med hjälp av taktil karta eller ljudsignaler orienterade deltagarna sig fram till kontrollerna.  

Två tonårskillar med synnedsättning lånade en två-personerscykel från triathlon-aktiviteten och cyklade runt två orienteringsbanor. 

– Det är fantastiskt roligt med spontana initiativ som cykelorienteringen. Det viktiga är att finna sin väg till rörelseglädje, säger Linnea Börjars, projektledare för Para-Hittaut.  

Lägret arrangeras sex gånger årligen av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté på olika platser i landet. Nedan visas bilder från aktiviteten.


Linnéa (SOFT) och Malin (VägVisaren) diskuterar upplägg i SOFT-tältet.
En helblind deltagare får se kartan innan det är dags att ge sig ut på banan. Han sitter vid ett bort tillsammans med ledare som förklarar och berättar hur man ska tänka och göra när man orienterar.Dags för deltagaren med blindhet att ge sig ut på orienteringsbanan. Kartan sitter i ett skidorienteringskartställ och är taktil, alltså kännbar.
En deltagare stämpar vid en av kontrollerna, en sten en liten bit från stigen.
Två orienterare i rullstol tar sig fram längs en grusväg på banan.
Linnéa delar ut en karta till två killar i en sorts tandemcykel. De cyklar runt banan, båda har en mindre synnedsättning.
Killarna i tandemcykeln trampar runt på banan och en av dem styr medan den andre läser kartan.
Killarna i cykeln har hittat en kontroll och en kliver av för att stämpla medan den andre läser in sig till nästa kontroll.