Discipliner och klasser

Tävlingsidrotten skidorientering bedrivs på flera olika distanser och i flera olika discipliner. Individuellt tävlas det på fyra olika distanser. Utöver det finns även stafett.
Att det finns flera olika discipliner inom skidorientering innebär att banorna har olika karaktär och att deltagaren ställs inför olika typer av problemlösning. De olika disciplinerna är:

Ultralångdistans

Riktigt långa banor där utmaningen ligger i att behålla skärpan hela vägen in i mål och minimera antalet misstag. Finns endast på världscupen, brukar vara sista världscuploppet för säsongen.

Långdistans
Den ursprungliga tävlingsdistansen. För herrseniorer handlar det om banlängder på 20–25 kilometer, beroende på hur terrängen ser ut. Ett riktmärke är att segrartiden ska vara runt 1 h 40 min. För damseniorer blir distansen 15–18 kilometer, med avsikten att segrartiden ska hamna runt 1 h 20 min.

Medeldistans
Segrartider runt 40–45 minuter för både herrseniorer och damseniorer, vilket betyder att herrarna har 8–10 kilometer och damerna 7–9 kilometer.

Sprint
10–15 minuters segrartid för både herr- och damseniorer

De individuella distanserna genomförs som regel med individuell start, med 1–3 minuters startmellanrum. Även masstart förekommer, företrädesvis på medel- eller långdistans.

Stafett
Kan arrangeras med olika antal sträckor. På mästerskapsnivå är det i VM och EM tre sträckor för både herrar och damer, medan det i SM är tvåmannastafett med fyra sträckor (två sträckor per deltagare).

Mixstafett
En sprintstafett som arrangeras främst på världscup, EM och VM. Vanligtvis är det sex sträckor 6–8 min långa vardera.

Klasser
Klassindelningen i Skidorientering är lika som i orienteringslöpning.
På nationella tävlingar så finns det normalt tävlingsklasser från H10 till H75 och D10 till D75.
Det brukar även finnas öppna motionsbanor som man kan anmäla sig direkt till på tävlingsdagen.

Tävla i SkidO
SkidO-tävlingar som arrangeras av orienteringsföreningar finns i tävlingssystemet Eventor. Välj skidorientering i rullmenyn med alla grenar. Du kan även hitta SkidO-tävlingar i sökfunktionen Hitta Orientering. Skriv SkidO i sökfältet.

Mer om skid­orientering