Jubileums DM Västerbotten

Bild: Linda Sandblad

24.08.2023

100 år av distriktsmästerskap i Västerbotten

Orientering
År 1923 arrangerades det första distriktsmästerskapet i orientering i Västerbotten. I början av augusti, 100 år senare firades jubileet med en tävling på samma bana och karta.

Drygt 30 deltagare tog sig an utmaningen att uppleva hur det var att orientera för hundra år sedan. Värd för jubileumstävlingen var Västerbottens Orienteringsförbund med tävlingsledarna Clas Fries (Umeå OK), Elisabeth Fries (Umeå OK) och Stefan Kärrlander (Umedalens IF).

Vid 1923 års distriktsmästerskap användes Generalstabens svart-vita backstreckakarta från 1908 i skala 1:100 000. För att öka läsbarheten var 1908 års karta vid jubileumstävlingen förstorad till 1:50 000. För säkerhets skull fick deltagarna även en förseglad nödkarta med bättre läsbarhet.

Deltagarna startade i Täfteå nordost om Umeå och gick i mål vid Maja Beskows-skolan i centrala stan. Hela banan mätte 13km fågelvägen men det fanns även möjlighet att starta senare på banan. För hundra år sedan var Umeå en småstad, då gick sträckan från sista kontrollen till målet i skogsmark och på inägor. Hundra år senare sprang deltagarna genom bostadsområden och passerade universitetets campusområde.

Snabbast i mål på de 13 kilometrarna av backsträcksorientering var Andreas Oskarsson från Umeå OK tätt följd av Jakob Lindehag från IFK Umeå och Christian Redtzer från Attunda OK. Vid 20.30 på kvällen hade alla deltagare tagit sig i mål.

 – Alla deltagare var nöjda och glada. Många tyckte det var ett spännande äventyr att springa på den gamla kartan som inte visade så mycket av det som vi är vana vid, berättar tävlingsledaren Clas Fries.

Läs om orienteringens anrika historia här. 

Bilder: Linda Sandblad 
Text: Tilda Andersson, tilda.andersson@orientering.se 

 

 

 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter