25manna snättringe SK

Bild: Tilda Andersson

12.10.2023

125 orienterare från Snättringe SK sprang 25-mannastafetten

Orientering
25manna är en av världens största orienteringsstafetter och lockar årligen tusentals orienterare till Stockholm. Snättringe SK är en orienteringsförening i Huddinge med cirka femhundra medlemmar. Detta år var Snättringe SK en av två föreningar som lyckades ställa upp med hela fem lag i 25mannastafetten.

Snättringe SK är en del av 25-mannaföreningen som består av nio Stockholmsklubbar som hjälps åt att arrangera 25-mannahelgen varje år. Vilka föreningar som är huvudansvariga för arrangemanget roteras årligen. Förra året var Snättringe SK tillsammans med OK Södertörn huvudarrangörer.

Det krävs mycket logistik och engagemang för att klara av att ha fem lag, hur kom ni fram till att ni ville ha fem lag?

– Senaste gången klubben deltog hade vi fyra lag, vilket vi var väldigt stolta över. Så vi tänkte att om vi klarade av att ha fyra lag då kan vi lyckas få ihop till fem lag denna gång, berättar lagledaren Elisabeth Hector och fortsätter:

– Vi är en stor klubb med nästan femhundra medlemmar men det krävdes mycket jobb för att få ihop alla lagen, samtidigt har det varit väldigt roligt. Vi har 125 löpare på plats som springer, sex lagledare och många supportrar som tittar på och hejar.

Stötte ni på några utmaningar innan tävlingen?

– Dagen innan stafetten hade vi åtta avhopp och på tävlingsdagen kom en löpare inte i tid till den första sträckan. Efter mycket jobb och planering löste vi det. Det är en utmaning eftersom vi samtidigt hjälper till som funktionärer, fortsätter Elisabeth Hector.

I år hade Snättringe SK två toppade lag och tre bräddlag. Förstalaget kom på en fin 25:e plats av 340 startande lag; laget låg som bästa nia efter två avverkade sträckor.

Hur gick det för lagen?

– Det har gått bra. Förstalaget sprang bra, men det har varit några småmissar hit och dit, berättar en av lagledarna, Jonny Nilsson.

Hur många lag satsar ni på nästa år?

– Det var kul att ha fem lag, och vi hoppas att vi kan få ihop det nästa år också. Men fler än fem är vi tveksamma till om vi klarar av, säger Jonny Nilsson med ett leende.

De klubbar som lyckades få ihop fem lag 2023 var stockholmsklubbarna Snättringe SK och OK Ravinen. 

Resultat från stafetten finns här. 
Läs om OK Linnés seger i 25mannastafetten här


Jonny Nilsson och Elisabeth Hector var två av sex lagledare för Snättringe SK . Foto: Tilda Andersson. 

Toppbild: Frida Hector sprang den andra sträckan i Snättringes förstalag och växlade som nia.
Foto och text: Tilda Andersson. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter