25manna

Bild: Tilda Andersson

03.10.2023

8 500 orienterare anmälda till 25mannastafetten

Orientering
På lördag avgörs världens största breddstafett i orientering vid Lida friluftsgård i Botkyrka. 341 lag gör upp om den prestigefyllda titeln ”Världens bästa klubb”.

Intresset för årets 25mannastafett är stort. I år är 341 lag anmälda, vilket är cirka 25 lag fler än förra året. 25mannastafetten lockar klubblag från norr till söder, och norska samt finska lag ger en internationell touch till tävlingen. Dagen efter 25mannastafetten stannar många löpare kvar för att springa 25mannamedeln, vilket är en individuell medeldistans med full klassindelning, inklusive elitklasser.

Under 25mannahelgen är det mycket som ska klaffa, men arrangörsföreningarna Tullinge SK och IFK Tumba SOK har läget under kontroll.

– I det stora hela har vi allt under kontroll. Kontrollerna är på plats i skogen, kartorna är tryckta och arenan växer fram. Vi ser fram emot helgen och välkomnar alla till Lida, meddelar tävlingsledaren Lennart Agén.

Arena för 25mannahelgen ligger vid Lida friluftsgård i södra Botkyrka i Stockholm. Tävlingsområdet är delvis detsamma som under Tiomila 2011, men kartan är helt nyritad.

– Vi har en helt ny karta som är ritad från grunden med fem meters ekvidistans. Det blir två separata tävlingsområden för stafetten och medeldistansen. På stafetten springer man västerut från Lida, och på medeldistansen springer man österut, säger Agén.

– På lördagen är området lite stigrikare och passar 25mannastafettens karaktär perfekt. Medeldistansen är inte lika stigrik och lite mer kuperad. Jag tycker att banläggarna verkligen har lyckats med att skapa bra banor utifrån ålder, förutsättningar och skicklighet. Jag är övertygad om att alla deltagare kommer att få härliga orienteringsupplevelser i skogen fortsätter Agén.


Bild från terrängen i Lida. 

Lagsammansättning

I årets upplaga av 25mannastafetten ska ett lag bestå av 25 löpare varav minst nio herrar och nio damer. Max åtta av dessa får vara H21 och D21 löpare. Minst en löpare ska vara H16 eller yngre och minst en ska vara D16 eller yngre. I år är den första sträckan öppen för alla, och den sista sträckan springer damerna. Detta varierar från år till år.

Nyheter

I årets upplaga av 25mannastafetten finns flera nyheter. Sträckorna 3, 4 och 23 kommer att ha skala 1:7 500 för att öka läsbarheten av kartan. En annan nyhet är att stafetten har två omstarter för att minska trängseln och risken att lag är ute i skogen när skymningen kommer. För att öka utmaningen för damerna har en av damsträckorna gått från röd nivå till blå nivå.

Lag att hålla utkik efter

Under samma helg som 25mannastafetten går av stapeln avgörs även EM i sprintorientering i Italien. Detta innebär att några lag förlorar sina bästa löpare, vilket ger en mer öppen och oviss stafett. Lag som kan ses som favoriter under 25mannastafetten är OK Linné, OK Kåre, IFK Göteborg och Södertälje-Nykvarn Orientering. Tamperen Pyrintö från Tammerfors i Finland ställer upp med ett starkt lag, likaså Halden SK och Nydalens SK från Norge. 

Flera av stockholmsklubbarna har många lag anmälda. De klubbar som har flest lag anmälda är Sundbybergs SK, OK Ravinen och Snättringe SK, som alla har fem lag anmälda.
Landslagslöparen Simon Hector är en av Snättringes 125 löpare som springer 25mannastafetten. Foto: Adam Segerslätt. 

Besök 25mannas hemsida för att läsa fler nyhet om helgens stafett och medeldistans. På Svenska Orienteringsförbundets centrala IT-system Eventor finns startlistor och PM. 


Toppbild: Starten på 25manna 2022. Foto: Tilda Andersson 
Text: Tilda Andersson 

 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter