Sara Hagström och Tove Alexandersson efter dubbelseger på världscupen i Norge.

Bild: Fredrik Tanfara.

27.04.2023

Alexandersson och Hagström dominerade

Orientering
Tove Alexandersson klarade favorittrycket och Sara Hagströms träning i italienska backar gav en klar andraplats. När världscupen startade med en tuff långdistans i norska Östfold så stod Alexandersson och Hagström i en klass för sig.

Damernas start på världscupen 2023 handlade om två löpare. Tove Alexandersson är alltid favorit när hon står på startlinjen och det blev en seger idag också. Hårt motstånd fick hon dock av Sara Hagström. Halvvägs på den 12 kilometer långa banan så var Alexandersson bara 14 sekunder före. I mål blev segermarginalen 55 sekunder efter drygt 80 minuters löpning i tuff terräng. Trean Marie Olausson, Norge, var hela 4.43 efter Tove.

– Det var tufft där ute med luriga vägval men det var en rolig långdistans. Jag gjorde ett stabilt lopp. Några smågrejor på max 20-30 sekunder bara, säger Tove efter segern.

Du fick höra i varvningen att det var tight mot Sara. Hur tänkte du då?
– Jag han ju tänka lite på det direkt men sedan var det bara att fokusera på orienteringen. Det är ju det enda man kan påverka. Jag förstod att jag var tvungen att göra en riktigt bra avslutning för att klara det.

Hur värderar du att få en sådant här kvitto nu med tanke på att du inte haft så mycket tid med tävling och löpning i skog än i vår?

– Precis, så det känns förstås bra. Det är fortfarande lite ovant med orienteringstekniken och att springa i skogen, säger Alexandersson.

Tove Alexandersson spurtar i mål som etta.

Tove Alexandersson spurtar mot seger i världscuppremiären och tar ett första steg mot nionde totalsegern. Foto: Fredrik Tanfara.

Blir det lätt att ladda om till medeldistansen på lördag nu?
– Vi får se. På medel gäller det att vara ännu snabbare och lite mer på hugget. Vi får se om den speeden finns eller inte.

Sara kan bli en lurig utmanare där?
– Ja, absolut. Det kommer passa henne jättebra. Men jag tror även det blir fler som kommer att vara med och slåss om det då.

Sara Hagström har gjort en fokuserad satsning mot VM i Schweiz med mycket träning i kuperad terräng i Italien under våren. Idag fick hon tydligt svar på att det har gett effekt.

– Jag hade inte trott att det skulle räcka så här långt. Jag vet ju att jag brukar ligga lite längre bak även om jag har den här känslan. Men vinterträningen jag gjort har uppenbarligen gett resultat. Med ett sånt här lopp hade jag inte placerat mig så här bra tidigare, menar Hagström.

Det går fortare i uppförsbackarna för dig. Precis som du hoppats på efter all backträning!
– Ja tror verkligen att det är en nyckel, för jag har tappat mycket uppför förut. Det känns skönt.

Sara Hagström på väg mot varvningskontroll.

Sara Hagström utmanade Tove Alexandersson på allvar i världscuppremiären. Foto: Johan Trygg.

Hur var loppet orienteringsmässigt?
– Jag gick lite snett till några kontroller när jag kom ifatt Marie (trean Olaussen). Då blev jag lite stressad men sedan skärpte jag till mig. Det är svårt att hålla fokus men jag lyckades ta mig tillbaka.

Kändes det bra fysiskt hela vägen?
– Ja, det tycker jag. Kanske kunde jag ha kunnat trycka på lite mer. Samtidigt handlar det om att disponera krafterna rätt. Fokus var att låta orienteringen styra farten.

Tredje svenska löpare blev Andrea Svensson som tia, 9.45 bakom vinnaren.

– Det var tufft. Jag gjorde några misstag på grund av trötthet. Jag hade gärna varit lite piggare men annars var det ett bra genomförande, sammanfattar Svensson.

Karolin Ohlsson slutade elva, sju sekunder bakom Svensson och sa så här efter målgång:
– Jag är riktigt missnöjd med mig själv. Det var en kass inledning. Jag var för defensiv och för rädd att göra misstag. På slutet ryckte jag upp mig lite. Nu får det bli nystart på lördag.

Resultat världscupen Östfold, Norge
Långdistans, damer 12 km

1. Tove Alexandersson, Sverige 1:22:07
2. Sara Hagström, Sverige +0:55
3. Marie Olaussen, Norge +4:43

Övriga svenskor:
10. Andrea Svensson +9:45
11. Karolin Ohlsson +9:52
14. Elin Månsson +10:09
16. Lisa Risby +11:03
18. Johanna Ridefelt +12:01
36. Hanna Lundberg +16:20
40. Amanda Kleijn +17:38

Komplett resultat och GPS-tracking hos IOF.

Bildtext toppbild. Sara Hagström och Tove Alexandersson dominerade stort på världscuppremiären. Foto: Fredrik Tanfara.

 

 

 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter