06.06.2023

Alexandersson och Svensk starkast på VM-testerna

Orientering
Vm-testerna i Schweiz avslutades med en tuff långdistans, där Emil Svensk och Tove Alexandersson var starkast av svenskarna. Under tisdagens nationaldagsfirande hade de svenska löparna 9.6 respektive 12 tuffa kilometer att se fram emot i de schweiziska alperna.

Att det skulle bli fysiskt utmanande kom inte som någon överraskning då PM skvallrade om hela 660 höjdmetrar på damernas bana och hisnande 840 höjdmetrar på herrarnas. Det var inte heller någon mjukstart som banläggaren gav löparna, då de fyra första kontrollerna i princip bestod av en konstant klättring uppför. Kolla in de krävande banorna här. Först ut av de svenska damerna var Tove Alexandersson, som gjorde ett väldigt bra lopp och var ohotad segrare på dagens tävling. Tove har visat väldigt god form och vunnit två av tre tävlingar och blev trea på söndagens medel.

Förbundskapten Anneli Östberg som fanns på plats kunde vittna om de tuffa men fina förhållandena.

– Det var en brutal start på dagens lopp, sen kom långsträckan där några av de svenska löparna inte riktigt är nöjda med sitt genomförande. Fast många har sprungit bra så har de kunnat göra ett strå till, så det är ju grymt bra! säger Östberg,

Har det blivit tydligare vilka löpare som behärskar terrängen bäst?
– Ja, det tycker jag. Just den här långdistansen är ju helt annorlunda mot en långdistans hemma i Sverige, brant både uppför och utför.


Gustav och Filip på vm-tester
Gustav Bergman och Filip Ossiansson analyserar vägval efter racet. Foto: Anneli Östberg.

På herrsidan var Emil Svensk starkast av svenskarna även idag. Emil har visat storform på testerna med en vinst och två andraplatser och därmed övertygat om att han verkligen behärskar terrängen som väntar på VM.

– Långdistansen var väldigt bra som helhet, alltid ovisst på vägval i denna typ av Alpterräng. Men jag sprang bra på de vägval jag valde. Tekniskt så kändes de stabilt förutom en lite större bom på ungefär 1.30 som var väldigt onödig, säger en annars nöjd Emil Svensk.

Hur har din förberedelser sett ut?
– Inte helt specifika för just denna terräng. Bortsett från 1 veckas läger i Maj i relevanta områden så har den största delen av förberedelsen varit hemma.

En vinst och två andraplatser på helgens tester, hur förklarar du den framgången?
– Bra form i benen och tråkigt disciplinerad i orienteringstekniken.

 Helgen har bjudit på bra förutsättningar när det gäller väder och klimat som också kommer vara en viktig faktor på VM i sommar. Löparna måste ha i beräkning den höga höjden och värmen som eventuellt kan slå till i juli.

– Det handlar om att vänja sig helt enkelt. Vi jobbar bra tillsammans med forskaren Filip Larsson där man kan få stöttning och hjälp vid individuella upplägg, säger förbundskapten Anneli Östberg.

Nu väntar en tuff utmaning för landslagsledningen att ta ut det sylvassa svenska laget som ska representera Sverige på VM som bara är 5 veckor bort.

Resultat, kartor och GPS-rutter från helgens tester finns här

Bildtext toppbild. Emil Svensk på träning i Swcheiz Foto: Anneli Östberg.

Text: Hugo Mattsson.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter