03.08.2023

Alexandersson vann världscupsprinten

Orientering
När runda två av världscupen i orientering drog igång på onsdagen i Ceska Lipa, Tjeckien så var det sprint på agendan. Sverige svarade med tre pallplaceringar i form av Tove Alexandersson, Gustav Bergman och Sara Hagström och många andra fina topplaceringar.


Sverige ställde upp med tio löpare på damsidan och åtta löpare på herrsidan. På tv-sändningen på SVT kunde man se hur många löpare hade svårigheter i de kluriga områdena på banan som sträckte sig över Ceska Lipas gamla stadscentrum. Det var framförallt några nivåskillnader som ställde till det för löparna längst banan. Bäst på damsidan var Tove Alexandersson som vann med 35 sekunder före schweiziskan Natalia Gemperle. Natalia som startade tidigt i startfältet fick sitta i ledarsoffan tills sista sekund, då sist startande Tove Alexandersson lyckades slå hennes tid och knipa segern idag.

– Första halvan var definitivt svårast, det var där jag hade mest problem med väldigt mycket småmissar. Fysiskt kändes det bra och jag var nästan förvånad att målet kom så snabbt, säger Tove lite lättsamt och fortsätter ödmjukt.

– Jag tror inte jag var bättre än någon annan idag, men jag hade bra fart och jag tror det var därför jag lyckades vinna.

 

Sara Hagström lyckades med en fin tredjeplats, 44 sekunder efter och fortsätter visa väldigt fin form efter sin totalseger i O-Ringen.

 blomsterceremoni världscupen sprint 2 augustiBlomsterceremoni Världscupsprinten Natalia Gemperle, Tove Alexandersson, Sara Hagström Foto: Hugo Mattsson

På herrsidan blev det en överraskningsseger med Ralph Street från Storbritannien. Street vann med 14 sekunder före Gustav Bergman. Enligt Gustav var det också kartläsningen och orienteringsutförandet som var avgörande.

– Jag är supernöjd! Detta var över förväntan. Jag var lugnt och orienterade bra hela vägen och det var det som var hemligheten idag. Jag tror inte jag var fysiskt snabbast och sprang ifrån andra, utan det var bara orienteringen gör att jag är tvåa idag, säger Gustav.

blomsterceremoni världscupen sprint 2 augusti herrBlomsterceremoni Världscupsprinten Herr. Gustav Bergman, Ralph Street, Yannick Michiels  Foto: Hugo Mattsson

Flera svenska herrar gjorde bra resultat och Jonatan Gustafsson slutade på en sjundeplats bara 31 sekunder efter vinnaren. Oskar Andrén blev tredje bästa svensk på en elfteplats 42 sekunder efter. Martin Regborn stämplade fel efter att ha tagit fel först kontroll. Men han sprang snabbt och tiden skulle räckt till en tredjeplats på dagens tävling.

Idag är det dags för sprintstafett och Sverige ställer upp med fyra bra lag. Sändningen börjar kl. 17.00 på SVT.

Övre bild: Tove alexandersson spurtar i mål. Foto: Petr Kaderavek

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter