19.11.2023

Alla vinnarna från storsamlingen 2023

Svensk Orientering
2012 var första gången Tove Alexandersson röstades fram som Årets orienterare. I år tar hon hem titeln – för tionde gången. Det stod klart när orienteringssverige samlades under lördagskvällen i Jönköping för att summera det gångna året. Andra som prisades var bland annat Sara Hagström som årets sprinter och Hudiksvall som årets Hitta ut-projekt. Se alla pristagare i listan nedan.

Titeln Årets Orienterare har korats sedan 1948 och sedan tidigt 70-tal är det landets sportjournalister som röstar fram vem som ska föräras titeln. I fjol delades utmärkelsen för första gången mellan två aktiva som fick lika många poäng: Tove Alexandersson och Martin Regborn.  

När Sveriges samlade sportjournalistkår i år röstade seglade Tove Alexandersson fram som självklar segrare. Tvåa blev Sara Hagström medan Jonatan Gustafsson tog hem tredjeplatsen.  
 
Priset delades ut under lördagen på Svenska Orienteringsförbundets årliga storsamling.  

Tove Alexandersson
På VM tog hon guld i både medeldistans och stafett, samt ett silver i långdistans. Under EM fortsatte hon att dominera genom att vinna guld i knockout-sprint och sprintstafett, samt ett silver i individuell sprint. Hon vann även den totala världscupen för nionde gången i följd, tillsammans med fem delsegrar och två andraplatser. På nationell nivå vann hon guld i både långdistans och medeldistans vid SM, samt totalseger i Swedish League. Hon gjorde en imponerande comeback i skidorientering genom att vinna en världscupstävling. 

Under storsamlingen delades också följande utmärkelser ut där svenska folket fått rösta fram vinnarna: 

Årets mountainbikeorienterare
Tilda Palm: Vann som sistaårsjunior såväl guld, silver och brons på junior-VM i Tjeckien. 

Årets skidorienterare
Linda Lindkvist: Tog fyra segrar och två andraplatser på sex starter i världscupen vilket till slut gav en andraplats i totalen. Hon missade tyvärr årets stora tävlingar på EM på grund av sjukdom.

Årets precisionsorienterare
Michael Johansson: Tog VM-guld i P-klass samt VM-silver i stafett. Han var också med i segrande laget på ”Nordic match”. 

Årets långdistansare
Tove Alexandersson: Efter en spännande långdistans i tunn luft fick Tove till slut ge sig mot schweiziska hemmalöparen Simona Aebersold och fick med sig VM-silvret. Senare under hösten vann hon både i världscupen och SM-guldet på distansen. 

Årets medeldistansare
Tove Alexandersson: Sprang på VM i Schweiz hem sin tredje raka VM-titel på distansen. Tog även en seger och en andraplats på världscupen.  

Årets sprinter
Sara Hagström: Det har varit nära pallen många gånger men på EM-sprinten i Verona slog hon till och sprang hem EM-guldet i sprint och tog därmed sin första individuella internationella medalj. Dagarna senare sprang hon även sista sträckan i det svenska segrarlaget i sprintstafetten. 

Årets hitta-ut projekt
Hudiksvall: Har arrangerat Hittaut sedan början av 2010-talet. De arbetar mycket mot företag och skolor med ett imponerande resultat i antal företag och skolor som deltar i Friskvårdsutmaningen. Hudik jobbar dessutom aktivt i sociala medier.

RELATERADE NYHETER

Schweiz Världscup 22 Maj Hugo Mattsson 04099
Orienteringstränare inom Dala Sports Academy Elit
Världscupen Sprintstafett 3 Aug 2023 Hugo Mattsson 7802
Fler väljer att bli partner till orienteringen ”väldigt engagerad målgrupp”
Hittahem innebär att orienteringsföreningar arrangerar regelbundna sprintträningar i parkmiljöer, i socioekonomiskt utsatta områden där det finns få etablerade idrottsarenor.
Hittahem lockar nya målgrupper
Fler nyheter