Anton Johansson på väg mot seger i Valdemarsvik.

Bild: Johan Trygg.

16.04.2023

Anton Johansson höll i långa loppet

Orientering
OK Orions Anton Johansson har fått en smakstart på säsongen. Andraplatsen på Swedish League i går följdes upp av seger på långdistansen idag, 48 sekunder före Gustav Bergman, OK Ravinen. Axel Elmblad, Bredaryds SOK, slutade trea, precis som i går.

Banläggaren Thomas Persson hade strängat en utmanande långdistans i Valdemarsviksterrängen som löparna gillade. Allra bäst trivdes Anton Johansson.

– Banan var superbra. Väldigt kul och utmanande. Mycket handlade om att springa rakt på ta microvägval, berättar Johansson.

Inledningsvis tyckte han dock inte att han hade samma rytm som i går.

– Jag tog tag i det från boet och in och gör en bra avslutning med mina mått mätt. Överlag var det väldigt bra, säger säger silvermedaljören från EM på medeldistans och fortsätter:

– Två sköna kvitton med andraplatsen i går och segern idag. Det är mycket som fungerar nu och jag känner bara glädje.

Anton Johansson är inte bland de förhandsuttagna till världscupen i Norge. Men efter helgens insatser lär han ha säkrat sin plats i laget.

– Det ser ljust ut att få en plats i laget och den här helgen är ett kvitto på att farten är bra. Sedan handlar det om att huvudet ska vara på rätt plats, säger Johansson.

Gustav Bergman fick nöja sig med andraplatsen idag.

– Teknisk bra lopp av mig men jag kände mig seg från start, så det var tufft idag. Det kändes som jag aldrig riktigt kom upp i den nivån jag vill ha, berättar Gustav Bergman.

– Jag är fortfarande i grundträning och har tränat mycket den här veckan och ska göra det nästa också. Sedan släpper jag upp lite inför världscupen, fortsätter Bergman.

Axel Elmblad missade JVM i höstas på grund av förmaksflimmer. Nu imponerar 20-åringen stort med två tredjeplatser i helgen. På dagens insats på långdistans var han 2.10 bakom vinnaren.

– Jag tyckte det var stabilt. Det var min första riktiga långdistans. Jag var lite osäker på hur fort jag skulle gå ut. Jag hade hyfsat bra med kraft hela vägen men det blev tufft sista kvarten. Då började det krampa lite i baksidorna, berättar Elmblad och fortsätter:

– Jag har analyserat lite efter loppet och ser att jag tagit en del halvdana vägval där jag tappat en del. Några kontrollmissar gör man ju men i stort sett var det rent. Så jag är väldigt nöjd.

Axel Elmblad spurtar mot mål.

Axel Elmblad imponerade med två tredjeplatser i helgen. Foto: Johan Trygg.

Vad säger du om den här öppningen som senior?
– Det är smått overkligt. I höstas var jag orolig hur det skulle gå att tävla i framtiden. Det här hade jag knappt kunnat drömma om innan.

Drygt 1.20 bakom Elmblad delade bronsmedaljören på VM i kncokout-sprint i fjol, Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro och ”gamle” sprintvärldsmästaren Jerker Lysell, numera i Hagaby GoIF:s färger, fjärdeplatsen. Något som kanske ger förbundskaptenerna Anneli Östberg och Kalle Dalin huvudbry inför kommande veckas världscuputtagning

Resultat
2023-04-16 Swedish League, #2, lång (WRE) + Valdemarsviksdubbeln

M21, 15 770 m: 1) Anton Johansson, OK Orion, 1.29.42, 2) Gustav Bergman, OK Ravinen, +0.48, 3) Axel Elmblad, Bredaryds SOK, +2.10, 4) Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK, +3.34, 4) Jerker Lysell, Hagaby GoIF Örebro, +3.34, 6) Simon Imark, Tullinge SK, +4.41.

Komplett resultat

Bildtext toppbild. Anton Johansson kliver på mot seger på långdistansen i Valdemarsvik. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter