Jan Thorin Synnedsatt O Ringen 2023 Åre

Bild: Lennart Jansson

27.07.2023

Bara 2% syn - inget hinder för att orientera!

Orientering
Att synen är viktig för orientering håller väl alla med om men med rätt förutsättningar kan även personer med sämre syn få uppleva tjusningen med sporten.

O-Ringens deltagare med sämst syn är Jan Janne Thorin. Han drabbades av en ögonsjukdom i 14-årsåldern som gör att han nu i vuxen ålder endast ser 2 %, vilket han beskriver som att simma i grumligt vatten. Det har inte stoppat honom från att delta på tre etapper i klasserna lätt 3,5 och lätt 5. 

- Det är en häftig upplevelse - att vara med och träffa folk och springa fina banor. En riktig folkfest, beskriver Janne. 

Men det kan vara tufft i skogen.  Janne orienterar med en förstorad karta i 1:1800 som han håller nära ögonen för att se. Med sig har han en ledsagare som leder honom förbi hinder såsom stenar, stockar och stubbar. 

- Jag vill inspirera fler med en synnedsättning att våga orientera. Det behöver inte vara tävling och blodigt allvar. Målet ska vara att locka ut fler i skogen och att röra på sig - för det mår man bra av, avslutar Janne.
Jan Thorin O-Ringen 2023
Janne Thorin på O-Ringen Åre tillsammans med ledsagare Tomas Yngström.
Bild Lennart Jansson

Förhoppningsvis kan detta vara inledningen till en utveckling där fler personer, både rutinerade orienterare som börjat se sämre och nya orienterare med synnedsättning, ges möjligheten till fina upplevelser i skogen med en karta i handen. 

Jan Thorin O-Ringen 2023
Janne Thorin stämplar vid en av kontrollerna på O-Ringen Åre 2023. 
Bild Lennart Jansson.

Jan Thorins karta
Jannes karta är i skala 1:1800. Bild Hugo Mattsson.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter