Segerjubel från Martin Regborn, Emil Svensk och Gustav Bergman.

Bild: Fredrik Tanfara.

30.04.2023

Bergman avgjorde till svensk stafettseger

Orientering
Sveriges förstalag gjorde en suverän herrstafett på världscupen i Norge. Efter säkra insatser av Martin Regborn och Emil Svensk så avgjorde Gustav Bergman på slutsträckan. – Jag orienterade jag riktigt bra hela vägen, säger Gustav Bergman efter den svenska triumfen.

Både Martin Regborn och Emil Svensk sprang säkert och stabilt på första och andra sträckan. Ut på sista stack Bergman som fyra, nio sekunder efter ledande Schweiz.

Med en något kortare gaffling tidigt på slutsträckan så fick Bergman en lucka som han sedan aldrig tappade.

– Jag kom loss tidigt. Jag tror de andra gjorde misstaget att gå med mig lite för länge. Sedan orienterade jag riktigt bra hela vägen. Någon liten krok efter varvningen men jag hade koll på läget, berättar Bergman och fortsätter:

– Jag såg dem bakom mig upp till 15:e kontrollen och tänkte att det är en halvminut i alla fall. Jag tänkte ”bara jag inte gör någonting så är jag först”,

Hur var känslan fysiskt idag?
– Lite samma som de andra dagarna här i Norge. Jag kände mig lite seg men uppenbarligen är det här tempot rätt bra. Men idag orienterade jag ifrån dem. Det var inte att jag sprang snabbare.

En härlig start på världscupsäsongen!
– Så skönt och sjukt kul att andralaget är uppe och fighats också.

Martin Regborn växlade som tvåa, fem sekunder efter Ruslan Glibov, Ukraina på första sträckan och gav Sverige en perfekt start.

– Det här var spännande att följa men Gustav är tryggheten själv. Han kan det här med att avgöra stafetter, säger Regborn när segern är klar.

Andrasträckans Emil Svensk, som skickade Bergman nio sekunder bakom ledande Schweiz på sista sträckan, var inte orolig när han följde slutsträckan.

– Han fick ju tidigt en lucka och han är så stabil. Så roligt att han höll, de var ju ganska nära bakom, säger Svensk.

Sverige andralag med trion Anton Johansson, Simon Imark och Axel Elmblad imponerade med en femteplats bara halvminuten efter förstalaget. Axel Elmblad var med och slogs med Finlands Miika Kirmula, Schweiz Matthias Kuburz och Norges andralags Håvard Sandstad Eidsmo om pallplatserna. Kasper Fosser i Norges förstalag höll han bakom sig.  

– Det här var roligt. Det är inte varje dag man får springa barndomsidoler. Det här var stort. Kroppen kändes riktigt bra idag. Jag låg med Kyburz stora delar av sista biten på banan. Det var stabilt och riktigt kul att få till ett så bra lopp, säger Elmblad.

Resultat världscupen Östfold, Norge
Stafett, herrar

1. Sverige 1 97:13
2. Finland 1 +0:12
3. Norge 2 +0:13
4. Schweiz 1 +0:14
5. Sverige 2 +0:30
6. Norge 1 +1:38

Liveresultat

Bildtext toppbild. Segerjubel från Martin Regborn, Emil Svensk och Gustav Bergman. Foto: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter