Jonatan Gustafsson springer runt ett hörn med en kontroll.

Bild: Thomas Landqvist.

04.04.2023

Bra fart på de svenska sprintorienterarna

Orientering
Det är full fart med både träning och träningstävlingar för det svenska landslagsgänget som tränar inför höstens sprint-EM i Italien den här veckan. På dagens träningstävling var Jonatan Gustafsson och Vilma von Krusenstierna snabbast, precis som duon var på WRE-sprinten i lördags.

Det är Kalle Dalin och Thomas Landqvist, förbundskaptenerna för senior- respektive juniorlandslaget som har med sig tio aktiva till Italien den här veckan. Det är träning och träningstävlingar med fokus på sprint och höstens EM som står på programmet.

I lördags var det som sagt en WRE-tävling i sprint som var Jonatan Gustafsson och Vilma von Krusenstierna vann och idag var duon åter snabbast när det vankades träningstävling vid Gardasjön nära Verona.

Jonatan Gustafsson vann klart, med 32 sekunders marginal till norrmannen Ulrik Astrup Arnesen som var sekunden för italienaren Riccardo Scalet. August Mollén var ytterligare tio sekunder efter som fyra.

– Det har gått riktigt bra på tävlingarna här. Fint flyt och god form. Det är kul, säger Jonatan Gustafsson och fortsätter:

– Jag har ju sprungit bra på 3 000 meter i vinter. Det är skönt att kunna sätta tekniken ganska bra också.

Har det varit perfekta lopp?
– Näst intill. Det finns väl lite grejer. Idag tappade jag lite tid vid kartvändningen, men det var bara någon sekund. Sedan sprang jag lite långt på någon sträcka. Men det har varit bra lopp.

Att få känna på vad som väntar på EM i höst redan nu, är något som VM-bronsmedaljören på knockout-sprint uppskattar.

– Ja, det är absolut bra att vara här nu. Det är ju EM-arrangörerna som arrangerar nu så att vara här nu ger trygghet inför hösten, menar Gustafsson.

Även om Jonatan nu är på sprintcamp så har han under andra delen av vintern haft en del fokus mot att göra bra ifrån sig i skogen också.

– Jag hoppas kunna springa bra på testerna inför världscupen vid Swedish League i Valdemarsvik. Det har känts bra i skogen också, säger Gustafsson.

I damklassen knep Vilma von Krusenstierna segern idag med sex sekunders marginal till schweiziska sprintesset Eline Gemperle. Alva Sonesson och Frida Vikström var delad fyra och sexa 29 respektive 41 sekunder bakom Vilma.

Hur skönt är det att få så fina kvitton tidigt på säsongen?
– Jätteskönt och en bekräftelse att man gör saker rätt. Jag har ingen toppad form men jag har ett gjort ett bra jobb i vinter, berättar Vilma von Krusenstierna.

Har det varit helt utan problem i vinter?
– Ja, det har varit extremt problemfritt faktiskt. Inte en enda sjukdag.

Hur sammanfattar du loppen i Italien?
– Fysiskt har det inte känts toppen, det är pollen och allergi nu, men tekniskt har det gått bra. Men det är alltid någon sträcka som inte är hundra procent men jag har hållit ihop det väldigt bra. Framförallt har jag varit väldigt lugn mentalt, säger von Krusenstierna.

Gillar du den här typen av sprint men trånga gränder bland annat?
– Absolut, men man är inte så van vid det. Det är en stor utmaning att sätta sig in i det.

I morgon fortsätter lägret med träningstävling i knockout-sprint.

– Sedan väntar en sprintfri dag då vi ska springa ett långpass i bergen och ett lugnt orienteringspass i skogen. Sedan blir det ytterligare tre sprintpass, två på fredag och lördag förmiddag, berättar Kalle Dalin.

– Så här längt har vi haft mycket fina dagar. Vi började nere i Vieste och nu är vi Peschiera del Garda, nära Verona, resten av tiden, säger Dalin.

Resultat från tisdagens träningstävling.

Den svenska truppen i Italien

Ledare: Kalle Dalin, Thomas Landqvist och Karolina Östlund.

Aktiva: Felix Axelsson, Axel Granqvist, Jonatan Gustafsson, Vilma von Krusenstierna, August Mollén, Benjamin Näslund, Oskar Sandberg, , Alva Sonesson, Elsa Sonesson och Frida Vikström.

Bildtext toppbild. Jonatan Gustafsson visar fin vårform i Italien. Foto: Thomas Landqvist.

Alva Sonesson springer runt ett hörn.

Alva Sonesson sprintar på. Foto: Thomas Landqvist.

Axel Granqvist, August Mollén och Jonatan Gustafsson gör sig redo för start vid stranden av Gardasjön.

Axel Granqvist, August Mollén och Jonatan Gustafsson gör sig redo för start. Foto: Thomas Landqvist.

Axel Granqvist springer med Gardasjön i bakgrunden.

Axel Granqvist under tisdagens sprint vid Gardasjön. Foto: Thomas Landqvist.

Text: Johan Trygg.

 

RELATERADE NYHETER

Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.
Svensk seger på EYOC-stafetten
Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Fler nyheter