11.04.2023

Bra förberedelser i världscupterrängen

Orientering
Den gångna veckan har stora delar av A-landslaget och Utvecklingslandslaget i orienteringslöpning tränat på norsk mark. I fokus var förstås förberedelser inför världscupen i Östfold 27-30 april.

Vi når förbundskapten Anneli Östberg i bilen på väg hem från lägret och Östberg kan rapportera om en mycket lyckad träningsvecka med många bra träningspass i terräng relevant för världscuppremiären som bara är drygt två veckor bort.

– Vi har genomfört många väldigt bra träningspass, säger Anneli Östberg och fortsätter:

– Det är lite skillnad i gruppen. En del var ju med i förberedelserna inför VM 2019 och har varit där och sprungit mycket på kartorna förut. De har god terrängkännedom men tyckte ändå det var skönt att få den här veckan och bli påmind.

Ursprungsplanen var att lägret i Östfold skulle genomförts redan i 17-23 mars men snöläget då gjorde att lägret flyttades fram.

Tove Alexandersson har vunnit de åtta senaste upplagorna av världscupen. Nu har hon förberett sig för årets premiär i Norge. Foto: Olle Boström.

Hur var förhållandena nu? Var all snö borta?
– I princip, så det var ju bra att vi flyttade fram lägret, konstaterar Östberg.

Är alla löpare pigga och krya?
– Alla är så pigga och glada men några sliter med en del fysiska symtom. Några får anpassa träningen men varje löpare tar kloka beslut.

– Vi hade tre priopass under lägret. Ett lång, ett medel och ett för stafett. Framförallt medel och stafett gick på kartor ritade av världscuptävlingarnas kartritare Kristen Treekrem. Så de passen var givetvis betydelsefulla och gav en bra genomkörare för löparna.

Axel Elmblad och Martin Regborn efter ett av lägrets priopass Foto: Anneli Östberg.

Det är nu hårda bud slå sig in på de återstående platserna till världscuppremiären. En sista chans är att göra mycket bra ifrån sig på Swedish League-premiären i Valdemarsvik till helgen. Sju löpare är redan förhandsuttagna sedan tidigare i vinter. På damsidan är det: Tove Alexandersson, Sara Hagström och Lisa Risby. På herrsidan: Gustav Bergman, Martin Regborn, Albin Ridefelt och Emil Svensk.

– Det är ju alltid lite orättvist. De som gjort bra resultat från tidigare år på VM och EM har ju en fördel. Sedan ska det vägas emot den som kommer till Valdemarsvik och kanske har tagit steg i vinter och utvecklats.

– Att slå sig in i världens bästa landslag är så klart tufft, avslutar Anneli Östberg.

Den svenska truppen på läger i Östfold, Norge:

Ledare: Anneli Östberg, Olle Boström, Erik Mattsson Anders Östberg och Johanna Öberg.

Aktiva: Tove Alexandersson, Axel Elmblad, Simon Hector, Simon Imark, Henrik Johannesson, Anton Johansson, Isac von Krusenstierna, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Martin Regborn, Albin Ridefelt, Johanna Ridefelt, Lisa Risby, Jens Rönnols, Lina Strand, Emil Svensk och Viktor Svensk.

Europamästaren på medeldistans, Albin Ridefelt, med ett leende på läpparna i den norska terrängen. Foto: Olle Boström.

Det var inte bara fysiska och orienteringstekniska utmaningar på landslagslägret i Östfold. Foto: Anneli Östberg.

Eftersnack mellan Gustav Bergman och Karolin Ohlsson. Foto: Anneli Östberg.

Hanna Lundberg i gymmet. Foto: Anneli Östberg.

 

Bildtext toppbild. Europamästaren på långdistans, Martin Regborn, under landslagets läger i norska Östfold. Foto: Olle Boström.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter