14.06.2023

Dags för Jukola och Venla

Orientering
I helgen är dags för den 74:e upplagan av Jukola tillika den 45:e upplagan av Venla, denna anrika tävling som i år kommer samla över 18 000 tävlande från 18 olika länder till Ebboskogarna utanför Borgå. Du kan följa tävlingarna live via IOF:s sändning med Per Forsberg och Josefine Heikka som svenska kommentatorer.

Jukola anses av många vara årets absoluta höjdpunkt, ett av orienteringsvärldens största arrangemang som årligen lockar tusentals lag i både herr- och damkavle. En av förklaringarna till detta nästan häpnadsväckande deltagarantal är det mycket varierande startfältet bestående av den internationella eliten tillsammans med de många motionärslag som tar sig an denna utmaning.

Från Helsingfors är det endast en timmes bilkörning österut till Borgå, vars befolkning under helgen kommer att fördubblas. Strax utanför ligger det lilla samhället Ebbo där tävlingarna kommer att avgöras i år. Tävlingsterrängen är mångsidig och kommer bjuda på omväxlande natur. Från branta bergsområden till ödemarkslika blandskogar och snabblöpta berghällar.

Klockan 14.00 på lördag avfyras startskottet på Venlakavlen med 1550 lag på startlinjen. Ett av de lagen är fjolårssegrarna IFK Göteborg som även vann och blev tvåa på Tiomila för mindre än en månad sedan. Sara Hagström har fört laget segrandes i mål på båda stafetterna och ser fram emot Venla 2023.

Vinst på Venla ifjol och även på Tiomila tidigare i våras, hur hanterar man ett sådant favoritskap?

 Vi känner av favoritskapet, javisst, men samtidigt är vi alla ganska rutinerade på det efter 10-Mila där vi också sprang med favoritstämpeln. Där sprang vi alla våra egna lopp och klarade av att gå in i den egna bubblan och inte tänka på resultatet, så det blir väl planen för Venla också, säger Sara Hagström.

Vad är IFK Göteborgs nyckel till framgång just nu?

 Nyckeln till vår framgång vet jag inte men vi har en bra gemenskap och fin träningsmiljö på hemmaplan! Vi är många som har mycket för oss och haft en intensiv vår med mycket resor i samband med VM- och världscuptester så jag är säker på att många i klubben ser fram emot att komma till Finland och umgås, ladda och tävla i helgen.

IFK Göteborg vinner Jukola 2022Bildtext. IFK Göteborg vinner Venla 2022. Foto: Tilda Andersson

När Venlakavlen har avgjorts på lördagen så tar Jukolakavlen vid för att inta natten. Totalt ska 1700 lag avverka 81.5 kilometer med 2 120 höjdmeter, ja det är fågelvägen räknat, så det blir nog några kilometrar till för de flesta.

De tre senaste upplagorna av stafetten har alla avslutats på samma vis: ett gäng gulklädda herrar som jublandes springer i mål. Borlänges Stora Tuna OK har verkligen visat att de kan leverera när det väl gäller, gång på gång. Med samma gäng herrar alla tre år, varav fyra av dem bröder, så finns det skäl att likna dem vid de sju bröderna från Jukola, som Aleksis Kivi skrev om och som tävlingen är uppkallad efter. Vi har pratat med storebror Joakim inför helgens utmaning.

Tre raka på Jukola, hur lyckas man som lag med den bedriften?

 Vi i klubben har satsat mycket på stafetterna och alla i laget har verkligen haft det som ett av årets stora mål. Det blir väldigt mycket snack om stafetterna innan. Alla är väl förberedda och extremt sugna på att springa. Då blir det bra förutsättningar, säger Joakim Svensk och fortsätter:

– Det gäller att först ha ett lag som är tillräckligt bra, vilket vi och flera andra lag har varit, och sen ska alla i laget springa på sin högsta nivå just då. Sen behövs ju lite flyt också. Men jag tror som sagt att vi har varit bra på att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Hur känns det inför årets tävling?

 Det känns riktigt bra! Vi är bra förberedda och framför allt ska det bli extremt kul att springa. Det är ju bara två gånger per år, på Tiomila och Jukola som man får uppleva stafett på natten på det sättet så det är alltid en höjdpunkt.

Vad kommer bli avgörande i år?

 Det blir som vanligt avgörande att hela laget genomför sju bra sträckor i rad. Det finns ett antal lag som kan vinna om alla springer bra, men inget lag har råd att göra några stora misstag på någon sträcka. Hamnar man efter så behövs det nog en del tur för att ha chans att komma ikapp igen, så det vill vi undvika. Inget slarv med tekniken alltså, bara hålla sig fokuserad. Skärpning till förbannelse, brukar vi säga.

Jukola har sedan länge tv-sänds via finska YLE men nytt för i år är att även IOF kommer att visa sändningen på sin streaming-plattform med svenska kommentatorer i form av Per Forsberg och Josefine Heikka. Sändningen startar klockan 12 på lördag med Venla och fortsätter sedan natten till söndag med Jukolakaveln. Följ de spännande tävlingarna i helgen hemma från soffan.

Bildtext toppbild. Stora Tuna OK vinner Jukola 2022 för tredje året i rad. Foto: Juuso-Valtteri Kivimäki

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter