28.06.2024

Dags för Junior-VM i Tjeckien

Orientering
Junior-VM i orientering äger rum i Pilsen, Tjeckien, mellan den 1-6 juli. Sverige skickar i år en stark trupp bestående av tolv löpare, sex damer och sex herrar. ”Truppen har en bra blandning av erfarna junior-VM-deltagare och debutanter”
– Det är tolv väl förberedda och entusiastiska löpare som anlände till Tjeckien på torsdagen. Truppen har en bra blandning av erfarna junior-VM-deltagare och debutanter. Under de kommande dagarna kommer de att göra de sista mentala, tekniska och fysiska förberedelserna inför en intensiv tävlingsvecka med fem tävlingar på sex dagar, som startar på måndag. Jag är själv mycket taggad över att mästerskapet äntligen är här, säger juniorlandslagets förbundskapten Emma Martner.

– Målet är att skapa en minnesvärd vecka med en positiv atmosfär där våra löpare kan prestera på sin bästa nivå. Jag hoppas att de tar med sig värdefulla lärdomar och erfarenheter hem. Vi har en stark trupp och förväntar oss goda resultat, tillägger Martner.

Sveriges trupp till Junior-VM, 1-6 juli, Tjeckien

Damer:
Alva Björk, OK Pan-Kristianstad
Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF
Emma Emilsson, OK Orion
Elsa Hedin, OK Linné
Alma Svennerud, Karlskrona SOK
Tuva Östangård, Västerviks OK

Reserv 1: Ida Bengtsson, OK Alehof
Reserv 2: Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK

Herrar:
Axel Bratt, OK Orion
Odin Ek, Nyköpings OK
Edvin Nilsson, Långhundra IF
Ludwig Rosén, Göteborg-Majorna OK
Svante Selin, FK Göingarna
Linus Wernström, Växjö OK

Reserv 1: Edvin Forsberg, OK Ravinen
Reserv 2: Joel Golsäter, OK Kåre

Det är det 34 juniorvärldsmästerskapet och det tredje som hålls i Tjeckien. Senast mästerskapet hölls i landet var 2013 och innan dess 2000.  Över 330 deltagare från hela världen väntas delta, representerande totalt 38 nationella lag, inklusive lag från länder som Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och USA. Mästerskapet består av två sprintdistanser och tre skogsdistanser som avgörs under fem tävlingsdagar.

Förbundskapten Emma Martner beskriver de utmaningar som väntar löparna:

– På skogsdistanserna väntar kontinental, kuperad terräng med främst barrskog som erbjuder utmärkt sikt och löpbarhet. Terrängen innehåller även hyggen, stigar och vägar. Nyckeln här är att anpassa tempot, utnyttja den goda siktlinjen och göra väl genomtänkta vägval. På sprintdistanserna väntar en stadsmiljö med blandade element som flerbostadshus, skolbyggnader och parkområden. Många av våra löpare har tränat i liknande terräng i Sverige, så de är väl förberedda.

Tävlingarna börjar med den relativt nya disciplinen sprintstafett, följt av individuell sprint, långdistans, medeldistans och avslutas med stafett på lördagen.

Sprintstafetten äger rum i västra delen av Pilsen på en blandning av hårda och mjuka underlag. Den individuella sprinten hålls nära stadens centrum i Stříbro och innehåller en större del asfalt.

Långdistansen förväntas bli krävande med många backar i den kontinentala terrängen – 9,6/11,5 kilometer med 480/560 meters höjdskillnad för kvinnor respektive män. Efter en vilodag på torsdagen blir fredagens medeldistans mer flack och detaljerad, medan lördagens stafetter kommer att utspela sig i liknande terräng.

Hålltider

Måndag, 1 juli
Sprintstafett
16:00 – 17:30 IOF TV-sändning
16:15 Masstart

Tisdag, 2 juli 
Sprint
10:00 Första start
10:00 – 13:30 IOF TV-sändning

Onsdag, 3 juli
Långdistans
09:00 Första start
11:00 – 16:30 IOF TV-sändning

Fredag, 5 juli
Medeldistans
09:00 Första start
10:45 – 16:00 IOF TV-sändning

Lördag, 6 juli
Stafett
08:50 – 13:00 IOF TV-sändning
09:00 Herrarnas första start
11:00 Damernas första start


Så följer du Junior-VM

Via Internationella Orienteringsförbundets plattform IOF Live kan du följa mästerskapet genom liveresultat och GPStracking. Alla fem distanser direktsänds via IOF TV, att se alla tävlingar kostar 25 EURO och en dag kostar 6 EURO.

Se liveresultat via IOF Live

Köp webbsändningan på IOF TV här  

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter