Berghällar och tallskog i Valdemarsvik.

Bild: Thomas Persson

12.04.2023

Dags för Swedish League i Valdemarsvik

Orientering
I helgen drar Swedish League igång med dubbeltävlingar i ett spännande terrängområde vid Valdemarsvik som aldrig tidigare använts till tävling. – Det kommer att gå fort men man måste ha koll där det är detaljrikt, säger banläggaren och kartritaren Thomas Persson.

Det är en sextett klubbar som står bakom årets två första deltävlingar av Swedish League: Björkfors GoIF, Gamleby OK, Hammarkinds OK, OK Denseln, Söderköpings OK och Västerviks OK.

Tävlingarna arrangeras vid havskusten i Valdemarsvik, i sydöstra Östergötland. Tävlingsområdet har aldrig tidigare använts för orienteringstävlingar och det bjuds på en blandning av detaljrika områden och branta sluttningar och samtidigt god framkomlighet.

Kartan ritades inför Tiomila 2021 i Valdemarsvik som dessvärre blev inställd på grund av pandemin. Nu kommer dock området till fin användning kommande helg. Arenan, Grännäs idrottsplats, som ligger intill Valdemarsviken, är för övrigt utsedd till Sveriges finaste idrottsplats 2020.

Vi kollar läget med banläggaren och kartritaren Thomas Persson så här några dagar innan helgens tävlingar.

Först Thomas, hur är snöläget?
– Det var mycket snö i området under påskhelgen. Men jag var aldrig orolig och nu har det smält bort, det var ju bara nysnö. Kanske man kan få se lite snö på någon nordsluttning.

Hur skulle du beskriva terrängen?
– Sönderskuret och därmed generellt riktigt detaljerat. Området präglas ju av att det är en gammal havsvik. Det är många släta fina hällar men det finns också högre partier med riktigt skarpa kanter och branta sluttningar. Det är mycket öppen gles tallskog, i runt 70 procent av området.

– På långdistansen blir det lite mer kulturmark med några vägval och transportsträckor där tempoväxling blir viktigt.

Det kommer gå fort med andra ord?
– Ja, men i partier med hög fart måste man också ha koll. Det är som sagt detaljrikt, så det är inte bara att springa in i ringen.

Vill du höra mer om Thomas tankar kring terräng och karta så lyssna här på en intervju gjord av Per Forsberg.

Den första Swedish League-helgen är viktig för de löpare som siktar mot att ta en plats i den svenska truppen till världscupen i Östfold, Norge 27-30 april. Med sju förhandsuttagna så är det minst sagt tufft att slå sin in i truppen på nio damer (Tove Alexandersson har friplats) och åtta herrar.

På damsidan är Tove Alexandersson, Sara Hagström och Lisa Risby förhandsuttagna. På herrsidan är det Gustav Bergman, Martin Regborn, Albin Ridefelt och Emil Svensk. Av dessa kommer endast Gustav Bergman till start i Valdemarsvik.

Alexandersson, Risby, Regborn, Ridefelt och Svensk väljer att springa WRE-tävlingar i Sarpsborg, Norge med stort internationellt motstånd och relevant terräng för världscupen.

För övriga landslagslöpare och de som vill slå sig in i laget så blir tävlingarna i Valdemarsvik viktiga, men de som gjorde starka insatser internationellt förra året ligger förstås bra till.

– Det är ju alltid lite orättvist. De som har bra resultat från tidigare år på VM och EM har ju en fördel. Sedan ska det vägas emot den som kommer till Valdemarsvik och kanske har tagit steg i vinter och utvecklats, säger förbundskapten Anneli Östberg och fortsätter:

– Att slå sig in i världens bästa landslag är så klart tufft.

Bildtext toppbild. Det bjuds på snabblöpta hällar bland tallarna vid Swedish League i Valdemarsvik till helgen. Foto: Thomas Persson.

Huvudsida för Swedish League på orientering.se:

Swedish League

Mer info om helgens tävlingar på Eventor:

Medeldistans lördag 15 april

Långdistans söndag 16 april

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter